Linkovi

Gdje suditi Muhammadu i Malvou? (30/10/02) - 2002-10-30


Pripreme za suđenje optuženima za snajperske napade odvijaju se u atmosferi svojevrsnog natjecanja za sudsku nadležnost u ovom slučaju. Gdje će se optuženima suditi? U razmjerno liberalnoj saveznoj državi Maryland, gdje je počinjena većina ubojstava ili pak u konzervativnijoj Virginiji, koja se diči svojom strogošću kada je u pitanju smrtna kazna. Evo kako prijepor o jurisdikciji komentiraju dnevnici "New York Times" i 'Washington Times".

Uvodničar "New York Timesa" smatra da je prijepor o sudskoj nadležnosti “nepriličan.” Bilo da se radi o političkim razlozima, egu pojedinih tužitelja ili pak o izvjesnosti smrtne kazne, natjecanje oko toga tko će smaknuti dvojicu optuženih – prije no što je suđenje uopće održano – unižava ugled američkog pravosuđa”, piše uvodničar newyorškog dnevnika. On smatra da bi se optuženima trebalo prvo suditi u Marylandu, jer se tamo dogodila većina ubojstava, bez obzira na činjenicu da su lokalni sudovi razmjerno blagi, te da smrtnu kaznu porote teže dosuđuju.

Dnevnik "Washington Times" drugog je mišljenja. U uvodniku naslovljenom BILO GDJE, ALI NE U MARYLANDU, navodi se da bi u pravilu Maryland trebao imati prednost, no – tvrdi uvodničar – “ovo nije običan slučaj.” “Od 1976., sudovi u Marylandu osudili su na smrt i pogubili tek tri osobe, dok je u istom razdoblju Vriginija pogubila 86. Maryland osim toga zabranjuje pogubljenja maloljetnika, a državnom se tužitelju nameću neuobičajeno oštri kriteriji za dokazivanje opravdanosti najteže, smrtne, kazne” – piše u uvodniku Washington Timesa. Zbog toga se ovaj konzervativni list zalaže za sudsku nadležnost savezne države Virginija, koja – u odnosu na Maryland – ima strožije zakone.

XS
SM
MD
LG