Linkovi

Protiv prijevara - muzejom! (29/10/02) - 2002-10-30


Vještina varanja na Internetu dobila je svoj vlastiti muzej, i to, naravno, isto tako na Internetu. Muzej prijevara, odnosno istoimeni web sajt, organizirao je konzorcij Ad Cops, koji se, u ime svojih članova, - malih i srednjih poduzetnika, te biznisa srednje veličine -, bori protiv prijevara u online trgovanju.

Izlošci muzeja samo su djelomično dostupni širokoj publici, a, u potpunosti, mogu ih vidjeti samo registrirani korisnici tog web sajta, koji plaćaju godišnju članarinu od 99 dolara.

Ta im se članarina, međutim, dobro vraća kroz usluge muzeja. Već i sami izlošci, kojih za sada ima nekoliko desetaka, vrijedni su članarine. Gotovo svi su posvećeni varijacijama najčešćeg oblika online prijevare – krađe, te zlouporabe nečije kreditne kartice. U kibernetskom svijetu, naime, dovoljno je dokopati se broja kartice, bez da ona dođe u fizički posjed kradljivca.

Tu je, - da spomenemo samo neke izloške! -, elektronička poruka, naizgled potpuno jednaka onoj koju bi svojim korisnicima uputila kompanija America Online. Razlika je samo u tome što AOL, kao što je nebrojeno puta obavijestio svoje korisnike, nikada ne bi od njih tražio povrdu njihove korisničke lozinke. Lažna poruka, naravno, traži upravo to! A, kroz lozinku, stiže se i do korisničkog računa, i, u njemu, broja kreditne kartice AOL-ovog pretplatnika!

Slična ideja za prijevaru koristi se i sa lažnom porukom Microsofta pretplatnicima njegovog internetskog servisa, MSN.COM. Žrtvama dolazi poruka da su dobile nagradu, koja se dodjeljuje redovitim izvlačenjem imena pretplatnika. Jedino što oni moraju napraviti je da potvrde primitak obavijesti kako bi im se mogla poslati nagrada. Ta potvrda, naravno, isto tako uključuje i lozinku, pa, prevaranti opet imaju šansu doći do broja kreditne kartice kojom se plaća pretplata MSN-u.

Za one lopove koji nemaju strpljenja namamiti vlasnike kartica da im sami, naivno, otvore put ka svojim karticama, neki drugi lopovi napravili su kompjuterski program koji stvara lažne brojeve kreditnih kartica. Ma koliko oni bili lažni, ti brojevi uspijevaju proći prvu elektroničku kontrolu prodavača, te lopovi kupe i preuzmu robu prije nego što se otkrije da je broj kartice bio lažan.

No, najimpresivniji izložak muzeja je, bez sumnje, detaljni priručnik za izvođenje prijevara s kreditnim karticama. Poput svojevrsne “kuharice”, ovaj priručnik, korak po korak, opisuje kako se koriste ukradeni brojevi kartica za naručivanje robe; kako se odredi da roba bude isporučena na lažnu adresu, koristeći nečiji stražnji ulaz u kuću, ili svježe pokošenu tratinu pred ulazom, a sve uz pomoć naivnog dostavljača paketa koji ni ne slute da su posljednja karika u lancu prijevare.

Priručnik pruža i druge, lopovima korisne informacije. Recimo, za otprilike tisuću dolara može se kupiti sve što treba da se naprave vlastite kreditne kartice. Nije li onda ovaj web sajt vrlo koristan budućim prevarantima?

Prema tvrdnjama predsjednika konzorcija Ad Cop, Daniela Clementsa, svi se ti podaci mogu naći na raznim mjestima na Internetu i nadobudni lopovi sigurno znaju gdje i kako da ih nađu. Uostalom, dodaje on, jedan od razloga za uvođenje članarine za korištenje web sajta jest upravo odvraćanje lopova od toga da se sami koriste njegovom zbirkom!

XS
SM
MD
LG