Linkovi

Šest novih čelnika al-Qaide (29/10/02) - 2002-10-29


Na naslovnici jutrošnjeg Washington Posta, tema je terorizam, odnosno novih šest čelnika terorističke mreže al-Qaide. 'S Osamom bin Ladenom i njegovim glavnim pomoćnicima mrtvim, zarobljenim ili u bijegu, operacijama al-Qaide upravlja skupina veterana s iskustvom iz borbi, većina njih malo poznatih osoba sa Srednjeg istoka, koji su zajednički izgradili svoje biografije smrtonosnim napadima na američki brod USS Cole u jemenskoj luci i američka veleposlanstva u istočnoj Africi'.

Američki i europski obavještajni izovri identificirali su ovu šestoricu kao ključne osobe za vođenje vojnog i financijskog aspekta ove terorisičke mreže - piše Washington Post, uz napomenu da isti krugovi smatraju iznenadno pojavljivanje ovih osoba u al-Qaidi kao dokaz da se ova organizacija može brzo regrupirati i regenerirati.

Bostonski Christian Science Monitor u današnjem se izdanju osvrće na upotrebu neindetificiranog plina pri oslobađanju taoca iz moskovskog kazališta. Ta akcija bez presedana otvara novo poglavlje u borbi protiv terorizma. Uporaba plina je poslužila svrsi, ali je ujedno svakog sedmog taoca koštala života. Dodatni problem u pokušaju liječenja otrovanih plinom je uzrokovan odbijanjem ruskih vojnih dužnosnika da objave o kojem je plinu riječ, kolika je količina upotrebljena te koji su djelotvorni protuotrovi. Opravdanje pronalaze u tvrdnji da bez navedene informacije otmičari i teroristi u budućnosti neće moći pripremiti protumjere protiv ove očigledno djelotvorne anti-terorističke taktike – piše Christian Science Monitor .

Današnje izdanje New York Timesa donosi razgovor s trojicom Afganistanca, članova prve grupe zatočenika puštenih iz zarobljeničkog logora u američkoj pomorskoj bazi Guantanamo Bay na Kubi te predanih u nadležnost afganistanskih vlasti. Dvojica od njih izgledaju preko 70 godina stari. U svom intervjuu Afganistanci tvrde da nisu bili mučeni ili zlostavljani od strane američkih istražitelja ali se žale na nedostak kontakta sa svojim obiteljima i višednevni boravak u vrućim ćelijama veličine 2 i pol na 2 i pol metra. Jedan od bivših zatočenika, Jan Muhammad, kaže da nije imao dodira sa vanjskim svijetom 11 mjeseci te da je prvo pismo od svoje obitelji dobio tek tri dana prije izlaska. On, kao i ostali, kritizira način na koji su Sjedinjene Države odabrale tko će biti poslan u Guantanamo Bay a tko ne, pouzdajući se previše u netočne informacije dostavljene od strane afganistanskih paravojnih čelnika. Nadalje, gospodin Muhamed priznaje da svi zatočenici u Guantanamo Bayu tvrde da su nedužni, ali inzistira da su neki od tih navoda zaista istiniti – piše jutrošnji New York Times.

XS
SM
MD
LG