Linkovi

Odgovorni za dovođenje BiH na rub sankcija moraju snositi posljedice (27/10/02) - 2002-10-27


Visoki predstavnik, Paddy Ashdown, danas je u Sarajevu naveo korake koje organi Republike Srpske i Bosne i Hercegovine moraju poduzeti nakon što je otkriveno da je Zrakoplovni zavod "Orao" iz Bijeljine prodavao oružja Iraku, što predstavlja kršenje i daytonskog mirovnog sporazuma i rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Na konferenciji za novinare, koja je danas održana u Sarajevu, gospodin Ashdown je pozvao na brzu i učinkovitu istragu oko čitavog slučaja.

"Kratkoročno, mora se provesti potpuna i javna istraga. U nju će se trebati uključiti državni organi, budući da država ima konačnu odgovornost da osigura da BiH poštuje rezolucije UN-a", rekao je visoki predstavnik, dodavši da oni koji su politički odgovorni za dovodjenje Bosne i Hercegovine na rub uvodjenja medjunarodnih sankcija moraju snositi posljedice.

U srednjoročnom i dugoročnom razdoblju, visoki predstavnik je pozvao na punu suradnju dužnosnike Republike Srpske u uspostavljanju sustava kojim će se osigurati da se slična kršenja medjunarodnog prava ne ponove. Visoki predstavnik naveo je četiri koraka:

Prvo - potpuna provedba odluke Vijeća ministara BiH o klasifikaciji roba za izvozni i uvozni režim. Ovo znači da će Ministarstvo za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH davati finalno odobrenje za izvoz oružja iz Bosne i Hercegovine. Visoki predstavnik je naglasio da ovaj poboljšani sustav nadzora i kontrole izvoza oružja mora biti uspostavljen do 15. studenog ove godine.

Drugo - Paddy Ashdown je pozvao na "temeljitu reviziju načina kontrole granica BiH, i adekvatnog praćenja izvoza i uvoza... kao i na provodjenje temeljitih reformi".

Treće - mora se provesti detaljna revizija entitetskih obrambenih struktura i ojačati sustave civilne demokratske kontrole. "Jasno je da sadašnji sustav omogućava dijelovima vojne industrije da djeluju izvan transparentne političke kontrole" rekao je visoki predstavnik.

Četvrto - visoki predstavnik je naglasio da "se mora uspostaviti jasna crta odgovornosti putem ojačanog Stalnog povjerenstva za vojna pitanja. Od novih članova Predsjedništva se očekuje da ovo pitanje tretiraju kao urgentan prioritet".

Današnjoj konferenciji za novinare nazočili su visoki predstavnik, zatim Zapovjednik SFOR-a, šef misije OSCE-a za BiH, zamjenik posebnog predstavnika glavnog tajnika Ujedinjenih naroda u BiH i predstavnik Europske unije. Ove organizacije su se složile da će prvi zamjenik visokog predstavnika, Don Hays, koordinirati ulogu medjunarodne zajednice u ovoj aferi.

XS
SM
MD
LG