Linkovi

Europa nervozna pred vjenčanje (27/10/02) - 2002-10-27


Pod naslovom ”Europa je pred vjenčanje sve nervoznija”, jutrošnji “New York Times” analizira raspoloženje Europljana pred planirano proširenje Europske unije. Dok Zapadna Europa brine o novom valu kriminala i jeftine radne snage s Istoka, Poljaci, Česi i drugi brinu da će Nijemci kod njih tražiti jeftinu zemlju i da će im subvencionirana roba sa Zapada ugroziti poljoprivredu.

U zapadnim zemljama, desničari potpiruju strahovanja od gubitka radnih mjesta, zločina i prostitucije, dok na istoku strahuju od negativnih ekonomskih posljedica ulaska u Uniju i gubitka kulturnog i vjerskog identiteta – piše “Times”.

“Washington Post” javlja da je predsjednik Bush frustiran mlakim odgovorom čelnika na summitu APEC-a u Meksiku na njegovu zabrinutost oko Iraka i Sjeverne Koreje. Iako Washington tvrdi da će, ukoliko pregovori o rezoluciji o razoružavanju Iraka, lako sastaviti veliku koaliciju za vojnu akciju, za sada su spremnost na sudjelovanje u koaliciji javno izrazile tek Britanija i Bugarska.

Uz to, u zajedničkoj izjavi izdanoj nakon predsjednikovog sastanka s čelnicima Japana i Južne Koreje na marginama summita APEC-a, Sjeverna se Koreja samo poziva na eliminiranje njenog nuklearnog programa, a Seul i Tokiju izražavaju spremnost na nastavak normaliziranja odnosa s Pjongjangom -piše “Washington Post”.

XS
SM
MD
LG