Linkovi

WT: Dan sramote za Vatikan (24/10/02) - 2002-10-24


Odbacivanje povelje iz Dallasa u Vatikanu američki je tisak popratio komentarima nimalo pohvalnim za svetu stolicu. Spomenutom poveljom Američka biskupska konferencija uspostavila je mehanizme za rješavanje slučajeva spolnog zlostavljanja djece od strane svećenika. Izdvojili smo nekoliko reakcija na odluku Vatikana iz današnjih izdanja vodećih američkih dnevnih listova.

“New York Times” odluci Vatikana posvećuje uvodnik u svojem današnjem izdanju. Politika američke katoličke crkve prema svećenicima-pedofilima možda nije dorečena, no postoje dva pitanja od kojih američki biskupi ne smiju odustati – piše “Times”. Prvo od tih pitanja je uklanjanje svećenika pedofila sa svećeničkih dužnosnosti, a drugo je – angažiranje laika, uključujući psihologe i druge profesionalce u razmatranje slučajeva pedofilije u Crkvi. Nakon višegodišnjeg zanemarivanja i zataškavanja, američki su biskupi dobili ovlasti za rješavanje problema pedofilije u Crkvi. Njihovi zahtjevi su hrabri i treba ih braniti u Rimu – piše “New York Times”.

Na istu temu, u “Washington Timesu” su se komentarom oglasili Paul Steidler i Mark Serrano, članovi Udruge žrtava svećenika pedofila. Pod naslovom “Dan sramote za Vatikan”, autori komentara pišu da bi “američki katolici trebali očekivati i tražiti više od najstarije kršćanske crkve na svijetu. Prema njihovom mišljenju “Indiferencija Vatikana može se zaobići usvajanjem strožih zakona o zaštiti djece, koji bi tražili od Crkve da prijavi slučajeve pedofilije. Kada Američka katolička crkva bude odgovorna pred zakonom za takve slučajeve, i američki biskupi i Vatikan konačno će poduzeti potrebne korake na zaštiti djece”. Serrano i Steidler ističu da ne može biti kompromisa kada se radi o zaštiti djece. To bi – pišu – tražio i sam Krist. Da je sada u Rimu – zaključuju – Isus bi izbacio birokrate iz Vatikana, baš kao što je svojedobno izbacio trgovce iz hrama.

XS
SM
MD
LG