Linkovi

Radoš: Hrvatska ne može činiti sve što joj padne na pamet (16/9/02) - 2002-09-16


Sudjelovanje u anti-terorističkoj koaliciji nije nanijelo gospodarsku štetu Hrvatskoj, tvrdi bivši ministar obrane Jozo Radoš s kojim je razgovarao Željko Matić.

Glas Amerike: Gospodine Radoš, Hrvatska se među prvim zemljama priključila anti-terorističkoj koaliciji. Do prije mjesec dana bili ste ministar obrane. U čemu se ta pomoć sastojala?

Jozo Radoš: Pa tu ima nekoliko poslova, odnosno nekoliko segmenata. Jedan je naravno pojačana razmjena sigurnosnih informacija u čemu smo mi bili u jakoj suradnji sa Sjedinjenim Državama i prije toga. Druga je dostupnost naših luka i našega zračnog prostora, ne bezuvjetno i ne potpuno otvoreno, kao što su to neke druge zemlje učinile, ali naša spremnost da ustupimo taj prostor i dakle pomorski i zračni; jači nadzor granica; jednako tako razmjena informacija u tom smislu; i u ovoj zadnjoj fazi su upučivanje naših manjih postrojbi u Kašmir, dvojice naših promatrača, voda vojne policije u Afganistan; isporuka neke materijalne pomoći Afganistanu i čak i jednog kontigenta vojne tehnike.

Glas Amerike: Ovih dana čuju se kritike na račun sudjelovanja Hrvatske u toj koaliciji. Navodno dali ste puno a dobili ništa, dapače izgubili ste unosne poslove s Irakom, Libijom i Iranom, poglavito u sektoru izvoza vojne opreme. Stoje li te ocjene?

Jozo Radoš: To je formalno gledajući istina, ali stvarno mi nismo niti mogli ni smjeli računati bezuvjetno na takove poslove. Mi smo donijeli zakon o prometu naouružanja i mi smo potpisali pravila, kodeks, postupanja s tim osjetljivim materijalima Europske Unije. Prema tome Hrvatska tu nema otvorene ruke, ona ne može činiti ono što joj padne na pamet. Mi naravno možemo tražiti da nam se to obešteti i tako dalje, ali ti poslovi nisu već bili u našim rukama, budući da smo u svijetu koji je međusobno vezan i mi ne možemo raditi što hoćemo, ne može ni jedna zemlja a pogotovo ne male zemlje.

Glas Amerike: Kad smo već kod vojne industrije, čitamo kako posjet izaslanstva izraelskog parlamenta rezultirao prijedlogom da Izrael u Hrvatskoj izgradi tvornicu oružja. Je li ovaj prijedlog prihvatljiv, te zašto bi Hrvatska ovim prijedlogom povećala svoju izloženost terorističkim napadima?

Jozo Radoš: Tu treba biti vrlo oprezan, o tome će odluku donijeti oni koji za to danas odgovaraju. Ali sa oružjem, sa njegovom proizvodnjom, treba biti vrlo oprezan. Ne samo radi ovoga što vi govorite, moguća povećana izoženost terorističkim napadima, nego osjetljivost toga materijala, odnosno mogućnost neplasmana recimo u nekim novim okolnostima. Ja nisam naravno najsretniji zbog toga, ne treba naravno u potpunosti zatvoriti ta vrata, ali oni koji donose odluku o tome moraju biti vrlo vrlo oprezni kada budu davali svoj konačan pristanak za proizvodnju oružja. U suvremenom svijetu svakako je bolje proizvoditi hranu nego oružje.

XS
SM
MD
LG