Linkovi

Američki predsjednik sumnja da će Bagdad udovoljiti zahtjevima UN-a (13/9/02) - 2002-09-13


Predsjednik Bush izrazio je “duboku sumnju” da će irački čelnik Saddam Hussein udovoljiti njegovom zahtjevu da dozvoli nesmetano djelovanje inspektora za naoružanje. Gospodin Bush kaže da će akcija protiv Iraka biti neizbježna ukoliko svjetska organizacija ne prisili na razoružanje.

Predsjednik Bush se nada da će se Saddam Hussein odreći oružja masovnog uništavanja, ali – kako je rekao - "na to ne računa". "Razlog za moju sumnju je to što je imao 11 godina da udovolji tim zahtjevima, a svih tih dugih 11 godina on je, u osnovi, Ujedinjenim Narodima i čitavom svijetu govorio da ga za njih nije briga" - rekao je američki predsjednik.

Gospodin Bush očekuje brzo djelovanje po pitanju rezolucije Ujedinjenih Naroda protiv Iraka, sa čvrsto postavljenim rokovima u kojima Saddam Hussein mora dopustiti povratak inspektora za kontrolu naoružanja.

Državni tajnik Colin Powell danas se sastaje s ministrima vanjskih poslova stalnih članica Vijeća sigurnosti kako bi razradili tu rezoluciju.

Predsjednik Bush kaže da irački čelnik predstavlja opasnost za čitav svijet, jer bi mogao pomoći teroristima da se dokopaju kemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja. Kako kaže gospodin Bush, odluka o akciji protiv osobe koja ignorira mišljenje čitavog svijeta istodobno je i test kredibiliteta Ujedinjenih Naroda.

Zamjenik iračkog premijera Tariq Aziz optužio je predsjednika Georgea Busha za – kako je rekao - iznošenje mnoštva laži i kleveta na račun Iraka, u svom govoru pred Općom skupštinom Ujedinjenih Naroda. Gospodin Aziz je najavio da će pobiti tvrdnje predsjednika Busha, točku po točku.

Britanija je odala priznanje predsjedniku Bushu za njegov govor, dok nekoliko drugih zemalja poziva Washington da surađuju s Ujedinjenim Narodima kako bi se razriješila kriza s Irakom.

Ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov danas će pred Ujedinjenim Narodima, kako se očekuje, zagovarati daljnje diplomatske inicijative po pitanju Iraka.

Dvije druge stalne članice Vijeća sigurnosti - Kina i Francuska - pozivaju na povratak inspektora za kontrolu naoružanja, s tim da Peking dodaje da bilo kakva uporaba sile protiv Bagdada mora biti odobrena i predvođena Ujedinjenim Narodima.

XS
SM
MD
LG