Linkovi

Još uplašeni, ali puni optimizma (11/9/02) - 2002-09-11


Godinu dana nakon terorističkih napada, milijuni američkih tinejđera još uvijek osjećaju zatečenost, strah i gnjev. Međutim, kako pokazuju najnovija ispitivanja javnog mnijenja, ipak su oni vedriji osjećaji prošireniji, uključujući optimizam, pouzdanje, nacionalni ponos i osjećaj sigurnosti, čak i u ovim rizičnim danima.

Ispitivanjem, koje je provela televizijske mreže ABC, pokazalo se da je 60 posto tinejđera još uvijek uplašeno zbog prošlogodišnjih napada i mogućnosti novih. Najviše zabrinjava relativno visok postotak onih kod kojih je strah dosegao razinu ozbiljne anksioznosti – između 15 i 25 posto tinejđera provodi svaki dan u strahu da bi mogli biti žrtve novih napada. Doduše, to je za 25 posto manji broj nego što je bio prije godinu dana.

Godina dana ipak je mnogima ublažila strah – dok je u danima i tjednima neposredno iza napada čak 40 posto tinejđera imalo problema s nesanicom ili noćnim morama, sada se samo 2 posto žali da još uvijek ne mogu zaspati moreni prizorima prošlogodišnjih napada.

Samo se dva osjećaja kod tinejđera nisu promijenila tijekom protekle godine, oba gotovo univerzalno prisutna kod svih ispitanika – 92 posto ih je izrazito gnjevno na počinitelje i planere prošlorujanskih napada, a 88 posto ih izražava puno povjerenje u način na koji su Sjedinjene Države odgovorile na napade.

Vrijedi dodati da, bez obzira na zaostala strahovanja, napadi nisu uspjeli poljuljati temeljno pozitivne stavove ogromne većine američkih tinejđera. Osamdeset posto izražava optimizam u vezi s budućnosti svoje zemlje, a čak 93 posto je optimistično po pitanju osobne budućnosti. Devet od deset ih je ponosno što su Amerikanci.

Unatoč novog lica terorizma koji im prijeti, gotovo svi, - njih 96 posto -, se osjećaju sigurnima u svom svakidašnjem životu, uključujući i 58 posto koji se osjećaju «vrlo sigurnima». Upitani smatraju li da su se oni osobno promijenili nakon terorističkih napada, 52 ih odogovara potvrdno, ali većina smatra da su te promjene bile na bolje.

XS
SM
MD
LG