Linkovi

Powell ističe da je u ratu protiv terorizma ostvaren “znatan napredak” (10/9/02) - 2002-09-10


Državni tajnik Colin Powell smatra da je u ratu protiv terorizma ostvaren “znatan napredak”, unatoč činjenici što se ne zna gdje se nalazi Osama bin Laden. U intervjuu Glasu Amerike, gospodin Powell je izjavio kako su američke akcije, poduzete nakon 11. rujna, doprinjele smanjenju razdora izmedju Sjedinjenih Država i islamskog svijeta.

Gospodin Powell bio je jedini viši član Bushovog kabineta koji se u trenutku terorističkih napada nije nalazio u Sjedinjenim Državama, nego u glavnom gradu Perua – Limi - na razgovorima s ministrima zemalja iz Organizacije američkih zemalja. Vratio se natrag u Washington s rezolucijom solidarnosti članica te organizacije, koja je predstavljala prvi element u stvaranju, do tada, nevidjene medjunarodne koalicije protiv terora.

U intervjuu Glasu Amerike, gospodin Powell kaže da su napadi na Sjedinjene Države predstavljali “poziv na budjenje” glede terorističkih prijetnji. Čitav je svijet na taj poziv odgovorio. "Imenujte bilo koju organizaciju na svijetu i vidjet ćete da je unutar nekoliko tjedana i ona postala dio koalicije. Radilo se o Organizaciji američkih zemalja, NATO savezu, Glavnoj skupštini i Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, Organizaciji islamske konferencije, Organizaciji afričkog jedinstva - svi su se oni pridružili. Isto tako, tu je i sporazum iz Ria, pa ANZUS ugovor - stoga što su svi shvatili opasnost i svi su na nju željeli odgovoriti. To mi je ulilo ogromno povjerenje , kao i predsjedniku i američkom narodu - vidjeli smo da su svi razumjeli našu potrebu da stvorimo koaliciju i krenemo na neprijatelja, na ovog novog neprijatelja koji nije prijetio samo Sjedinjenim Državama već i čitavom svijetu".

Gospodin Powell je upozorio da pobjedu u ratu protiv terorizma nije moguće odnijeti samo jednom vojnom bitkom te da će za nju trebati godine rada, od kojeg će velik dio predstavljati i brižljiv detektivski posao. No, optimistički je gledao na prošlogodišnja ostvarenja na prvom bojištu u ovom ratu – u Afganistanu. Tamo je AL Qaida iskorjenjena, a demokracija stasa – naglasio je Colin Powell. "Al-Qaida više ne može djelovati iz Afganistana. Slomili smo ih u Afganistanu. Točno je da još uvijek postoje njihovi ostaci. Što se Osame bin Ladena tiče, ne znamo je li živ ili mrtav, niti znamo gdje se nalazi, ukoliko je živ? No, svejedno, Afganistan više nije mjesto s kojeg oni mogu djelovati. U tom smo procesu uklonili i talibanski režim koji ih je štitio i koji ih je odbio prestati štititi. Afganistanu smo uspostavili bolji oblik vlade, s predsjednikom Karzaiem i “loya jirgom”, osiguravajući tako demokratske temelje ovom novom društvu. K tome smo - zajedno s čitavom medjunarodnom zajednicom – uključeni u rekonstrukciju Afganistana".

Gospodin Powell je ponovio američku zabrinutost da neke zemlje donatori sporo ispunjavaju svoja obećanja glede pomoći u obnovi Afganistana, koja su data na donatorskoj konferenciji u Tokiju. Rekao je da je predsjednik Bush poslao poruke spomenutim vladama da budu darežljivije. Državni tajnik smatra da napadi od 11. rujna nisu na svjetlo dana iznijeli nepremostiv jaz izmedju Sjedinjenih Država i islamskog svijeta. Istaknuo je da je napravljen napredak glede povećanja svijesti u tim zemljama o američkoj politici i motivima.

Iako je priznao da postoje izrazi pohvale za samoubilačke otmice zrakoplova u arapskom svijetu, nazvao je “vrlo zapaženim” činjenicu da je skoro svaka muslimanska zemlja osudila napade uz priopćenje da oni nisu u skladu s islamskim učenjima. Državni tajnik je rekao da Sjedinjene Države na rat protiv terorizma ne gledaju kao na neki vjerski sukob. "Mi uzvraćamo udarac kriminalcima i teroristima koji ubijaju nevine ljude. Ovdje se ne radi o uzvraćanju udarca nekoj odredjenoj vjeri, niti pobornicima neke odredjene vjere.Islam je vjera ljubavi, vjera pomirenja, vjera razumijevanja. I to je u skladu s američkim sustavom vrijednosti. U posljednjih smo 12 godina mi smo krenuli u ratove na Kosovu, Kuvajtu, u Afganistanu. U sva tri navedena primjera, išli smo u rat da pomognemo muslimanima. U sva tri slučaja ulazili smo u rat, ne da ih podjarmimo, već da ih oslobodimo. Mislim da to dovoljno govori".

Državni je tajnik branio srednjoistočnu politiku Bushove adminsitracije. Rekao je da je očito da islamski svijet smatra kako Sjedinjene Države moraju učiniti više na rješavanju izraelsko – palestinskog sukoba te dodao da ova administracija i pokušava - učiniti više. "Predsjednik Bush je pozvao na uspostavu palestinske države, pod imenom – Palestina! U govoru od 24. lipnja, izložio je plan kojim bi se takva država osnovala u roku od tri godine, kao i jedan privremeni aranžman u medjuvremenu. Takodjer je zatražio da Izrael okonča okupaciju. Zatražio je okončanje naseljavanja palestinskih područja. Pozvao je na obnovu, kao i na humanitarnu pomoć Palestincima. No, isto je tako rekao da i Palestinci imaju obvezu okončati intifadu, okončati nasilje i ne podržavati one koji se bave terorističkim aktivnostima. I ukoliko se to dogodi, ukoliko nasilje prestane, tada se sve ove stvari mogu poklopiti i dovesti do stvaranja palestinske države.

Gospodin Powell je naglasio važnost rada takozvanog Madridskog kvarteta – neslužbene skupine koju sačinjavaju Sjedinjene Države, Rusija, Europska unija i Ujedinjeni narodi. Ta je grupa prvi puta zasjedala u travnju u Madridu, a ponovo će se sastati 17. rujna u New Yorku, na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Tamo će se gospodinu Powellu pridružiti ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov, danski kolega Per Stig Moelller – kao predstavnik Europske unije - te glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan.

XS
SM
MD
LG