Linkovi

Američki zračni promet u sjeni tragičnih otmica od 11. rujna (8/9/02) - 2002-09-07


Usklopu naše serije – Život godinu dana nakon terorističkih napada, danas osvrt na zračni promet.

Zračnom lukom Miami International dnevno prođe više od sto tisuća putnika. Ukrcati se u zrakoplov u najvećem broju slučajeva puno je složenije nego prije godinu dana. Putnici trebaju proći kroz niz kontrola u kojima se pregledava sve što unose u zrakoplov uključujući i njihove cipele.

Direktorica zračne luke Miami International Angela Gittens objašnjava u čemu su se promijenile sigurnosne procedure u toj zračnoj luci, kao i u drugima diljem zemlje, nakon 11. rujna. "Dvostruka kontrola putnika, naprije na ulazu u terminal, a zatim i prije ulaza u prostor za ukrcaj u zrakoplov, predstavljaju veliku promjenu. Promjenilo se i to što kontrole sada obavljaju djelatnici savezne vlade, a ne privatne tvrtke. No, najveća promjena treba se tek dogoditi, a to je dodatna kontrola prtljage. Gospođa Gittens kaže da su se u zračnim lukama dogodile i druge promjene koje putnici ne mogu vidjeti. Poostrožene su mjere kontrole djelatnika, a poboljšan je i nadzor cijelog prostora zračne luke uz pomoć skrivenih kamera.

Bob Walters čeka na let za Chicago. On kaže da je prije 11. rujna bilo dosta sigurnosnih propusta i da se od tada situacija popravila:

"Sigurnost ne može biti ništa gora nego što je bila prije terorističkih napada tako da je sigurno došlo do poboljšanja. Vidim kontrolore kako zaustavljaju ljude što prije nisu činili. Vidim kako vade stvari iz ručne prtljage kako bi provjerili radi li se o opasnom oružju."

Direktorica zračne luke Miami International Angela Gittens kaže da dodatne sigurnosne mjere nisu dovele do dodatnih kašnjenja. Ona ističe da su putnici svjesni potrebe za takvim mjerama i svim neugodnostima koje one donose. Većina ljudi prihvaća mjere za osiguravanjem sigurnosti nakon 11. rujna prošle godine. Prema njenim riječima, ti se napori trebaju stalno razmatrati i poboljšavati: "Trebamo stalno poboljšavati sustav. Ne smijemo upasti u rutinu."

Teroristički napadi doveli su do promjena ne samo u zračnim lukama nego i u zračnim školama diljem zemlje. Nekoliko otmičara zrakoplova 11. rujna pohađalo je letačke škole na Floridi. Sada se provodi strogi vizni režim svih studenata koji žele učiti u Sjedinjenim Državama – kaže John Bulger, čelnik Ureda Agencije za useljavanje i naturalizaciju u Miamiu.

Upravitelji letačkih škola također pozorno motre na svoje polaznike. Kako kaže Steve Lauer, čelnik floridskog Ureda za domovinsku sigurnost, cilj nije obeshrabriti strance da dolaze na studij u Sjedinjene Države već osigurati da se vještine naučene u Americi ne upotrijebe za kriminalne i terorističke radnje. Što se letačkih škola tiče, one bilježe tek nešto manji broj polaznika nakon terorističkih napada.

Takvo nešto se ne može reći za američke zračne prijevoznike koji su bili teško pogođeni terorističkim napadima, ali i ekonomskom recesijom i porastom cijena goriva. Jedna od najvećih američkih zračnih kompanija, U-S Airways, prošlog je mjeseca proglasila bankrot, a analitičari predviđaju da bi isto mogli učiniti i drugi veliki zračni prijevoznici.

XS
SM
MD
LG