Linkovi

Kongresne kritike rata protiv globalnog terorizma (4/8/02) - 2002-09-04


Neposredno pred prvu godišnjicu terorističkih napad ana Sjedinjene Države, donosimo niz priloga u posljedicama 11. rujna na američku političku, gospodarsku i društvenu scenu. Danas je na redu prilog o odnosima predsjednika Sjedinjenih Država i Kongresa SAD, pogotovo što se tiče aktualne teme Iraka iborbe protiv globalnog terorizma.

Predsjednik George Bush se jutros sastao s kongresnim čelnicima, s kojima je raspravio politiku prema Iraku. Nekoliko kongresmena je zatražilo od predsjednika da predoči dokaze i razloge za vojnu akciju protiv režima u Bagdadu. Članovi Kongresa podjeljeni su u vezi nužnosti američke vojne intervencije u toj zemlji.

Međutim, dva tjedna neposredno nakon terorističkih napada, kad je gospodin Bush započinjao rat protiv terorizma, Kongres Sjedinjenih Država bio je ujedinjen iza predsjednika. Godinu dana kasnije demokrati kritiziraju politiku administracije i žale se da nisu konzultirani glede predsjednikovih ratnih planova. S Capitol Hilla javlja Deborah Tate.

Čelnik većine u Senatu Tom Daschle je odmah nakon 11. rujna obećao da će Kongres na inicijative predsjednika Busha o borbi protiv terorizma reagirati brzo. No nije prošlo mnogo vremena prije negoli je ovaj demokrat iz Sjeverne Dakote počeo postavljati oštra pitanja o načinu na koji vlada vodi rat protiv terorizma, uključujući i kampanju protiv terorističke mreže al-Qaide u Afganistanu.

"Jasno je da moramo pronaći mulu Omara, jasno je da moramo pronaći Osamu bin Ladena i druge čelnike al-Qaide, jer inače jednostavno nećemo uspjeti" - rekao je u jednoj senatskoj raspri Tom Daschle.

Byrd: Vlada želi zadobiti vrlo široke ovlasti

Kako su prolazili mjeseci, demokrati su se međutim počeli žaliti da se Bijela kuća s njima ne savjetuje, kada se radi o pitanjima domovinske sigurnsti i ratnih planova, uključujući i eventualnu invaziju na Irak. Među najglasnijim kritičarima bio je i demokratski senator Robert Byrd iz West Virginije, predsjednatelj vrlo moćnog senatskog Odbora za savezni proračun.

"Ova je administracija jasno dala do znanja da namjerava ponovno preuzeti vrlo široke izvršne ovlasti. Ona vrlo agresivno pokušava ograničiti ovlasti Kongresa da nadgleda njezin rad" - rekao je senator Byrd.

Tom Daschle se slaže s time i daje jasno do znanja kako predsjedniku Bushu neće potpisati “bianko ček” za rat protiv terorizma: "Neću rutinski odobravati ono što administracija traži, bez posatvljanja pitanja. To nitko ne bi smio činiti."

Lott: Kritika vlade šteti na međunarodnom planu

Republikanci, koje se tradicionalno smatra snažnijom strankom kad se radi o pitanjima obrane, brzo su prihvatili retorički stil demokrata. U jednom interviewu čelnik senatske manjine Trent Lott iz Mississippija upozorio je demokrate da bi kritike mogla štetiti međunarodnoj sudradnji u ratu protiv terorizma: "Kad ste u ratu i kad su ljudski životi u pitanju, i kad širom svijeta postoje ljudi koji bi bili sretni da nas vide kako se svađamo i ne pružamo podršku našoj vladi, mislim da to slabi naš napor da držimo na okupu koaliciju, te da stvaramo nove koalicije. Kad naši saveznici to vide, onda vjerojatno misle: ‘Amerikanci su odlučni tek tri mjeseca, nakon toga se vraćaju na staro.’ Takve kritike u inozemstvu samo čine štetu."

Hess: Najproblematičnije - razlike među republikancima

Politički analitičari umanjuju ovaj spor, tvrdeći kako ne iznenađuje što demokrati - koji kontroliraju Senat - kritiziraju politiku republikanske administracije. Stephen Hess radi u Institutu Brookings ovdje u Washingtonu. On smatra da je za administraciju puno problematičnija podjela unutar Republikanske stranke oko toga treba li napasti Irak ili ne: "Ta kritika, u mjeri u kojoj se to kritizira u Sjedinjenim Državama, nije nužno podijeljena po stranačkim linijama."

Gospodin Hess primjećuje da će se neki republikanski zastupnici založiti za to da se inspektorima za kontrolu naoružanja u Iraku dade još jedna šansa. Neki se republikanci u Kongresu ne slažu s takvim stajalištem, a dopredsjednik Dick Cheney i ministar obrane Donald Rumsfeld smatraju da bi to bio gubitak vremena.

Međutim, gospodin Hess vjeruje da će naposljetku predsjednik dobiti podršku obje stranke za ostatak protuterorističke kampanje, uključujući i eventualnu vojnu akciju protiv Iraka o kojoj je danas razgovarao s kongresnim čelnicima. Gospodin Hess smatra da ukoliko zastupnici prihvate argumente predsjednika Busha o osvrgavanju Saddama Husseina kao uvjerljive, i demokrati i republikanci će podržatri takvu misiju.

XS
SM
MD
LG