Linkovi

NYT: Zapadnonilska groznica kroz transfuziju krvi, odnosno transplantaciju organa (2/9/02) - 2002-09-02


Kako pišu NEW YORK TIMES i USA TODAY, četiri osobe možda su se zarazile virusom zapadnonilske groznice nakon što su im transplantirani organi jedne žene koja je početkom mjeseca poginula u automobilskoj nesreći, u saveznoj državi Georgia. Troje pacijenata razvilo je simptome encefalitisa, što je najteža komplikacija zapadnonilske groznice. Jedna od četiri osobe, koje su primile transplantate, je i umrla. U slučaju donatora organa, žene iz Georgije, ne zna se je li već bila zaražena virusom prije nesreće ili ga je dobila putem transfuzije krvi, u bolnici.

Za sada, kako pišu današnje novine, još nema testa koji može brzo i točno potvrditi prisutnost virusa zapadnonilske groznice u organizmu. Trenutni testovi mogu potvrditi zarazu tek 15 dana nakon što do nje dođe. Javnozdravstveni dužnosnici sada provjeravaju osobe koje su dale krv, koju je u transfuziji primila poginula žena, kao i osobe koje su primile transfuzije krvi iz istih izvora. Savezno ministarstvo za kontrolu lijekova, kaže se, upravo je prije dva tjedna objavilo upozorenje o pojačanoj kontroli davatelja krvi zbog mogućnosti prijenosa virusa zapadnonilske groznice.

I, za kraj, jedno ispitivanje javnog mnijenja uoči dolazeće prve obljetnice terorističkih napada na New York i Washington, o kojemu piše list USA Today. Zamisao o proglašenju 11. rujna državnim blagdanom, odnosno spomen-danom, uživa podršku 44 posto Amerikanaca, ali protiv nje je njih 51 posto. A, kad se govori o terorizmu, pokazalo se da se trećina Amerikanaca danas osjeća manje sigurno na javnim mjestima nego prije godinu dana, malo više od trećine smatra da su putovanja sada manje sigurna nego prije terorističkih napada, a isto toliko ih izražava zabrinutost da će na obljetnicu napada biti izveden neki novi teroristički napad. Čak dvije trećine ispitanika smatra da su američke obavještajne službe teško zakazale u svojoj odgovornosti da pribave informacije o terorističkim napadima prošlog rujna.

XS
SM
MD
LG