Linkovi

Pooštreni imigracijski propisi - jedna od posljedica 11. rujna (1/9/02) - 2002-08-31


Jedna od posljedica napada od 11. rujna 2001. godine bila je pooštravanje zakona koji reguliraju useljavanje u Sjedinjene Države. U Ameriku se godišnje legalno useli oko milijun stranaca. Ilegalno useljavanje mnogo je masovnije. Što je po pitanju kontrole useljavanja postignuto u protekloj godini? Koje su najizraženije kontroverze na planu useljavanja?

Kada je prošle godine najavljivao nove zakonske mjere u vezi s useljavanjem, ministar pravosuđa nije okolišao. Otvoreno je rekao da Amerika više neće dopuštati da se zloupotrebljava tradicionalna dobrodošlica za strane useljenike:

"Upozoravam teroriste među nama - ako vam istekne viza makar jedan dan, bit ćete uhićeni. Ako prekršite neki od lokalnih zakona – otići ćete u zatvor i potrudit ćemo se da tamo ostanete što je duže moguće. Služit ćemo se svim zakonskim i ustavom predviđenim sredstvima, kako bi zaštitili naše građane."

Nakon toga, Kongres je proširio ovlasti policije i obavještajnih službi. Uvele su se oštrija ograničenja na useljavanje. Granice su se počele bolje čuvati, podnositelji zahtjeva za dobijanje turističkih viza pomnije su ispitivani. Uvedena je i efikasnija kontrola viza za strance koji se već nalaze u Americi – pogotovo stranih studenata. Podsjetimo, devetorica od 15 terorista koji su izveli napade 11. rujna ušli su u Ameriku sa studentskim vizama.

Camarota: Kod izdavanja viza, skepsa princip broj jedan

Nove oštrije imigracijske mjere doživjele su u proteklih godinu dana i pohvale i kritike. Steven Camarota, znanstvenik koji radi na Institutu za imigracije, smatra da je imigracijski sustav trebao biti pooštren. Labava primjena pozitivnih propisa upravo mami prekršitelje, smatra on. "Kad se radi o izdavanju viza, skepsa mora biti princip broj jedan. Prvi cilj je sigurnost Amerike, a ne povlađivanje osjećajima podnositelja zahtjeva za vizu."

Novi propisi predviđaju i uzimanje otisaka prstiju posjetitelja iz zemalja poput Sirije, Irana, Iraka i Libije, za koje Amerika smatra da pružaju podršku teroristima.

Romero: Zabrinjava praksa tajnih saslušanja

Nova su imigracijska pravila u useljeničkim zajednicama izazvala priličnu uzbunu, te zamjerke da se radi o rasnom profiliranju – praksi koja nastoji, iz "tipičnih" karakteristika kriminalca, predvidjeti koji su budući prekršitelji zakona.

Profesor prava na Sveučilištu Pennsylvania State, Victor Romero zabrinut je da bi moglo doći do kršenja građanskih prava useljenika: "Najviše me brine praksa tajnih saslušanja pri imigracijskim vlastima koja su zatvorena za javnost. Također, tu je i praksa produženog sudskog pritvora, zbog navodnih prekršaja imigracijskih zakona. Ljudi često u takvim slučajevima nemaju odvjetnika, a nisu niti upoznati za što ih se tereti."

Odvjetnica Jeanne Butterfield smatra da se mora postići bolja ravnoteža između potreba javne sigurnosti i građanskih prava imigranata. Inače će se dogoditi da nevini useljenici postanu neka vrst žrtvenog jarac, za ono što se dogodilo 11. rujna. Američki je Kongres također iskazao potrebu reforme imigracijskog sustava, kako bi se zakoni stvarno poštovali, a prava useljenika bila zaštićena.

XS
SM
MD
LG