Linkovi

U Johannesburgu - kritika Washingtona (30/8/02) - 2002-08-30


Američko izaslanstvo na Svjetskom sumitu o održivi razvoju trudi se parirati kritikama na račun predsjednika Busha i američke politike prema ovom pitanju.

Aktivisti na skupu u Johannesburgu kritiziraju Sjedinjene Države cijeli tjedan. Neki osuđuju odluku predsjednika Busha da ode na odmor u Teksas umjesto da nazoči summitu. Drugi, pak, kritiziraju američku politiku koju drže štetnom po planet.

Michael Gelobter predvodi jednu aktivističku organizaciju za zaštitu okoliša. "Sve nevladine organizacije iz Sjedinjenih Država veoma su razočarane time što predsjednik Bush ne predvodi američko državno izaslanstvo. To je tim gore jer Sjedinjene Države imaju glavnu ulogu u globalnim ekološkim problemima."

Američki dužnosnici gotovo da i nisu davali službene izjave u vezi sa skupom u Johannesburgu. No sada je 12-člano američko izaslanstvo predstavilo, kako kažu, značajne incijative kojima se želi povećati broj ljudi s pristupom električnoj energiji i čistoj vodi, smanjiti glad, očuvati prirodne resurse u Africi i uhvatiti se u koštac s problemom AIDS-a.

Paula Dobriansky, podtajnica u Državnom tajništvu za globalna pitanja odbacuje optužbe da Sjedinjene Države nisu predane globalnom ograničenom razvoju: "Danas pokrećemo naše inicijative. Tom prilikom želim dodati da su Sjedinjene Države predvodnik u globalnom održivom razvoju. Niti jedna zemlja nije tome više pridonijela."

Gospođa Dobriansky je izjavila da bi se trošak inicijativa koje su predložile Sjedinjene Države mogao popeti na više od tri i pol milijarde dolara u sljedeće četiri godine. Jedan drugi član američkog izaslanstva rekao je u privatnom razgovoru da se ne radi o novom izdvajanju sredstava nego o preraspodjeli među postojećim programima. Ta činjenica najvjerojatnije neće pomoći u popravljanju percepcije Sjedinjenih Država na ovom skupu.

Američka vlada se okrivljuje za kočenje sporazuma oko završne deklaracije summita po nekoliko pitanja među kojima su trgovina, globalizacija, poljodjelne subvencije i energija. Valja naglasiti da su osim Sjedinjenih Država kritikama izloženi i Australija, Europska unija pa čak i zemlja domaćin Svjetske konferencije o održivom razvoju, Južnoafrička Republika.

XS
SM
MD
LG