Linkovi

Američka politička scena godinu dana nakon terorističkih napada (29/8/02) - 2002-08-29


Za nešto manje od dva tjedna navršit će se godina dana od terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. Glas Amerike na hrvatskom jeziku će se svakodnevno osvrtati na to kako su ti napadi utjecali na pojedine segmente života u Sjedinjenim Državama. U prvom prilogu u toj seriji govorimo o tome kako je najteži teroristički napad u povijesti Amerike imao enormni utjecaj na politički život u zemlji.

Destog rujna prošle godine George W. Bush bio je umjereno popularan predsjednik, još uvijek nastojeći otresti se sjena najspornijih i najtijesnijih izbora u američkoj povijesti.

Sve se to promijenilo dan kasnije.

"Imamo eksploziju u neboderu...Neboder je upravo eksplodirao. Ljudi trče ulicom.... Pričekajte, reći ću vam što se događa" - zvučni je zapis jedne newyorške radio postaje, iz jutarnjeg kontakt programa 11. rujna.

Nakon napada, predsjednikova popularnost je konstantno rasla, dok su se njegove čelničke i retoričke uloge iskušavale kao nikad prije.

"Okupit ćemo čitav svijet oko ove stvari našim nastojanjem, našom hrabrošću. Nećemo se umoriti, nećemo posustati i nećemo doživjeti neuspjeh" - rekao je u jednom od prvih javnih nastupa nakon terorističkih napada američki predsjednik.

Sabato: Popularnost povećana barem za 10 posto

Međutim, posjednjih mjeseci dolazi do polaganog, ali ipak konstantnog, pada predsjednikove popularnosti. Politički analitičar Larry Sabato sa Sveučilišta Virginia o tome kaže: "Njegova je popularnost dosegla nevjerojatnih devedeset posto, a godinu dana nakon toga, ona još uvijek iznosi negdje između šezdeset i sedamdeset posto. Predsjednik je permanento povećao popularnost za nekih 10, 12 ili 15 posto i to je nevjerojatno za nekog tko nije imao apsolutnu većinu na izborima."

Daschle: Na nas se možete osloniti

Političari iz Demokratske stranke brzo su se pridružili predsjendiku i obećali stranačku podršku ratu protiv terorizma. Među njima bio je i vođa demokrastke većine u Senatu Tom Daschle. "Želimo da predsjednik Bush zna, želimo da cijeli svijet zna, da se može na nas osloniti" -rekao je vođa demokrata u Senatu.

No posjednjih mjeseci stranačka suradnja kao da je malko otupjela. Okrećući se izborima za Kongres u studenom, demokrati se usredotočavaju na sve veću zabrinutost javnosti glede gospodarstva i korporacijskih skandala.

Prema nekim novijim ispitivanjima javnog mnjenja, demokrati imaju blagu predsnot na predstojećim izborima, nakon što je ta prednost mjesecima bila na republikanskoj strani.

Profesor Sabato kaže da je vremenska distanca od napada omogućila demokratima da ponovno kritiziraju predsjednika.

Lieber: Glasači su svjesni 'nove stvarnosti'

No gledajući dalje od anketa i nadolazećih izbora, neki stručnjaci predviđaju da će ovi teroristički napadi imati trajne posljedice na američki politički život. Profesor Robert Lieber predaje na Sveučilištu Georgetown ovdje u Washingtonu. On smatra da će u doglednoj budućnosti glasači morati imati u vidu novu stvarnost - a to je da se Amerika nalazi na meti terorista: "To izaziva osjećaj vrlo ozbiljne prijetnje američkoj nacionalnoj sigurnosti i najvitalnijim interesima u tom smislu, onako kako je bilo tijekom drugog svjetskog rata ili na vrhuncu hladnog rata. Taj osjećaj prijetnje nije postojao u razdoblju nakon okončanja hladnog rata - negdje 1989. i 1990. - pa sve do 11. rujna prošle godine."

Politički analitičari, međutim, podijeljena su mišljenja glede toga kakav će faktor terorizam predstavljati na izborima u studenome, jer na izborima za Kongres obično dominiraju gospodaraska i lokalana pitanja.

XS
SM
MD
LG