Linkovi

EU: Rimski sporazum ne predviđa ponuđena bilateralna izuzeća (27/8/02) - 2002-08-27


Nesporazumi EU i SAD oko stalnog Međunarodnog kaznenog suda i izuzeća američkih građana od njegove nadležnosti nastavljaju se, a slučaj putuje između diplomata i pravnih specijalista.

Izražavajući nezadovoljstvo upornim američkim traženjima o potpisivanju bilateralnih sporazuma o neizručenju američkih građana stalnom Međunarodnom kaznenom sudu, europska je Komisija kao izvršno tijelo Europske Unije angažirala pravne specijaliste. Prema bruxelleskim diplomatskim izvorima, nalaz stručnjaka tvrdi da sadržaj ponuđenog sporazuma o izuzeću Amerikanaca od jurisdikcije novog suda, dakle produženje njihove postojeće privremene, jednogodišnje poštede, ne pokriva članak 98. Statuta međunarodnog suda.

Bilateralni sporazum sadržaja kakav je ponuđen i zemljama – članicama EU u svojoj naravi nosi negaciju svrhe i cilja najnovije međunarodne pravne institucije, tvrde pravnici europske Komisije. Dokument se smatra "tajnim", načinjen je za potrebe informiranja vlada Petnaestorice o Komisijinom viđenju problema i on će biti temelj donošenju konačne europske odluke o sudbini američke ponude.

Napominjem da Amerikanci smatraju da je sporni aranžman temeljen baš na članku 98. točka 2. Sporazuma o međunarodnom sudu a koji predviđa izuzeće građana određene zemlje iz nadležnosti suda. Jedine dvije zemlje koje su da sada prihvatile kontroverzni sporazum su Rumunjska – prvenstveno da bi ojačala svoju ne baš sjajnu poziciju aspiranta za ulazak u NATO savez u novom valu proširenja - i Izrael.

Američki se državni tajnik Colin Powell prije desetak dana pismeno obratio vladama država – članica EU sugerirajući im da izađu sa vlastitim stavom a ne da čekaju dogovor o zajedničkom.

U Uniji je inače općenito osuđena američka inicijativa – tumači se kao udar na autoritet suda čiji je Unija glasan zagovornik – no Bruxelles i prijestolnice su najavili da će sa zajedničkim stavom izaći tek krajem tjedna na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova u Danskoj.

Usprkos aktualnosti proširenja, šteta od poplava, velikih reformi u financijskom sustavu Unije, suradnja sa sudom postala je udarna tema susreta šefova diplomacija 15 država – članica EU.

XS
SM
MD
LG