Linkovi

Mrzitelji sportsko-terenskih vozila (27/8/02) - 2002-08-27


Jedne nedavne večeri, u njujorškom Greenwich Villageu, jedan je par, dvadesetih godina, obilazio ulice i zagledao automobile. Kada god bi ugledali automobil čiji bi krov stršao iznad ostalih, a veličina zauzimala gotovo dva parkirališna mjesta, takozvani SUV ili "sport utility vehicle", ispod brisača bi mu ostavili mali list papira naranđaste boje, baš onakav kakav dočekuje vozače koji nepropisno parkiraju automobile.

Doduše, tu i prestaje sličnost između prave prometne globe i ove poruke na papiru. Umjesto iznosa globe, na ovom papiru s jedne strane su veliko otisnuta slova PREKRŠAJ, a s druge nekoliko rečenica: «Jeste li bili uzbuđeni kada se na televiziji vidjeli reklamu za sportsko vozilo u divljinama ovog prostraog kontinenta? Niste li poslije poželili tužiti oglašivača kada ste taj sportski automobil vozili samo do shopping malla i natrag kući?» U istom tonu, vlasnik SUV-ja se podsjeća koliko benzina troši njegovo ogromno vozilo i kolika je njegova neodgovornost kada kupuje takvo vozilo. «Za što vam uopće treba toliki auto? Pa, nije ovo vojna zona! Samo zagađujete okoliš mnogo više nego što bi itko to uopće trebao činiti.» Očito je i da se riječ «prekršaj» odnosi upravo na etičnost odluke o kupnji SUV-ja.

Ovakva kampanja protiv vlasnika sportskih vozila u New Yorku nije posve nova. Na Manhattanu, gnjevni građani stavljaju na sportska vozila letke s uvredljivim porukama već gotovo dvije godine. Jedna od najblažih poruka je «Vaš je automobil ubojica!» U Brooklinu, urednik jednog lokalnog lista organizirao je prošlog prosinca akciju u kojoj su na ulice postavljeni brojni znakovi s tekstom «Zabranjeno parkiranje SUV-ja».

Fenomen, međutim, dobiva na zamahu i to i intenzitetom i proširenošću. Par dvadesetogodišnjaka s početka naše priče pripada skupini nazvanoj «Earth on Empty», koja djeluje iz zabrinutosti zbog zagađenja zraka i globalnog zatopljavanja. Ta skupina djeluje u desecima američkih saveznih država, rasparčavajući profesionalno dizajnirane i otisnute letke koji izgledom nalikuju na prometne kazne.

Reakcije na protu-SUV kampanju nisu baš tople. Na web sajt skupine Earth on Empty dolaze poruke od kojih mnoge sadrže epitete koji se ne mogu objaviti u obiteljskim medijima. One druge, manje prostačke, aktiviste koji rasparčavaju letke pod brisače sportskih vozila nazivaju «gubitnicima», «drvoljupcima», «elitistima», «socijalistima», «ljevičarima», «demokratima» , «prljavim šljakerima», i još mnogim drugim različitim nazivima.

Aktivisti ove organizacije kažu da žele vlasnike ogromnih sportskih vozila podvrći onakvoj javnoj sramoti kao što su je svojedobno doživjele žene koje su nosile prava krzna. U to ime, ne idu za manjim sportskim vozilima, nego samo za onima koje nazivaju «monstrumima». A, njih je, prema službenom popisu ove skupine, 14 – Ford Excursion i Expedition (ali ne Explorer), zatim Toyota Land Cruiser i Sequoia, Lincoln Navigator, Chevrolet Tahoe i Suburban, Mercedes klasa M, Cadillac Escalade, Mercury Mountaineer i Dodge Durango, da nabrojimo samo neke.

XS
SM
MD
LG