Linkovi

Reaktor u Vinči - početak rješavanja globalnog problema (24/8/02) - 2002-08-24


Kombinirana američko-rusko-srbijanska akcija uklanjanja urana, koji se može koristiti i za pravljenje atomske bombe iz Instituta za nukelarnu znanost u Vinči pokraj Beograda izazvala je pozornost svjetske javnosti. Stručnjaci tvrde da takvih spremišta s uranom, od kojeg se može praviti oružje, ima diljem svijeta.

Jon Wolfstal, stručnjak za energetiku koji radi u Zakladi Carnegie za međunarodni mir u Washingtonu naziva uran odnesen iz spremišta Instituta u Vinči "samo vrhom ledenog brijega". Kaže da u svijetu postoji na desetke sličnih istraživačkih centara u kojima uran može postati sirovina za izradu nuklearnog oružja.

Takva postrojenja mogla bi postati mete terorista koji se žele domoći nuklearnog materijala. Gospodin Wolfstal kaže da su "i Sjedinjene Države i Rusija ospkrbljivale istraživačke reaktore u zemljama poput Irana, Iraka, Libije i Sjeverne Koreje. U tim se zemljama i javlja mogućnost da je takvo gorivo slabo čuvano."

Gospodin Wolfstal je prije dolaska u Zakladu Carnegie radio u Ministarstvu za energetiku. On kaže da se istraživački reaktori poput onog u Vinči nalaze u preko 40 zemalja u svijetu: "Ako na cijelu situaciju gledamo kroz prizmu terorizma, naravno da smo zabrinuti za sve takve lokacije. Najviše nas brine da bi se neka teroristička grupa mogla infiltrirati u njih, ukrasti materijal, koristiti ga izradu “prljavih bombi” ili da može dići u zrak sam reaktor."

Jon Wolfstahl dodaje da vrstu urana koji se može koristiti za izradu atomske bombe ima manji broj zemalja. "Iran je jedna od njih, i to nas prirodno brine… No, mi smo zabrinuti i zbog reaktora u zemljama kao što je Grčka, u kojoj postoji aktualan problem s teroristima, a njihov uran je upravo onaj koji se može koristiti za pravljenje nuklearnog oružja. Nije to jedini primjer u Europi. Njemačka upravo gradi novi reaktor u kojem će se kao pogonsko gorivo koristiti spomenuti uran. Kao što znamo u Njemačkoj operiraju terorističke ćelije" - objašnjava ovaj američki stručnjak.

Jon Wolfstal ističe da nuklearne elektrane predstavljaju manju opasnost. Njih su nadzirali i regulirali ljudi iz Međunarodne agencije za atomsku energiju iz Beča. Uglavnom – gospodin Wolfstal kaže da su najproblematičniji takozvani oplodni reaktori, odnosno oni koji mogu proizvoditi plutonij sposoban da se od njega napravi oružje. Jedan od takvih reaktora, onaj na Kaspijskom moru u Kazahstanu, osobito izaziva zabrinutost.

XS
SM
MD
LG