Linkovi

Izgubljeni i ponovno vraćeni Harlem (21/8/02) - 2002-08-21


Newyorška četvrt Harlem prošla je kroz mnogo problema. No, čak i u najmračnijim danima njena reputacija kulturnog središta Amerikanaca afričkog podrijetla čini je jednom od najpopularnijih turističkih atrakcija u gradu. Jedan od najboljih načina da se upoznate s Harlemom jest da odete na neku od organiziranih turističkih šetnji.

Prva postaja na turističkom obilasku 'Nasljeđe Harlema' jest legendarna dvorana Apollo. Karijere Elle Fitzgerald, Jamesa Browna i Michaela Jacksona započele su upravo ovdje.

Apollo se ovih dana obnavlja, isto kao i veći dio Harlema. Četvrt oko glavnih točaka turističke ture 'Nasljeđe Harlema' se mijenja - od džamije u kojoj je propovijedao crnački aktivist Malcom X, do nekdašnje kuće prvog američkog ministra financija Aleksandra Hamiltona.

Poznate korporacije kao što su Starbucks i Disney nedavno su otvorile svoje dućane u Harlemu, koji je još prije samo deset godina često bio previđan kao mogućnost za poslovno ulaganje. Direktor turističke ture 'Nasljeđe Harlema' Noel Shoemaker u obilazak je uključio i ova dva velika lanca dućana, s određenom dozom podrugljivosti:

"Dakle, Harlem se prilično mijenja kad Mickey Mouse i Paško Patak dolaze u vaše susjedstvo. Stvar je u tome da kad Mickey Mouse i Paško Patak stignu u Harlem, cijene nekretnina prilično porastu. Danas je pitanje hoće li crnci uopće moći ostati u ovoj četvrti, zbog visokih troškova poslovanja i stanovanja."

Poput gospodina Shoemakera, Michael Henry Adams također nudi društveni komentar u svoju turu Harlemom. On je autor knjige Izgubljeni i pronađeni Harlem, knjige koja slavi bogatu arhitektonsku povijest Harlema. Uspoređuje Harlem s drugim američkim gradovima i četvrtima.

"Pogledate li mjesta kao što su Georgetown, Charlestown ili Savannah, zajednice koje su tridesetih godina bile primarno crnačke, koje su bijelci napustili, veliko arhitektonsko blago u tim gradovima, u osnovi, sačuvali su siromašni crnci koji su živjeli po sobama tih nekoć starih velebnih zdanja."

I dok se zgrade obnavljaju i cijene nekretnina penju se nebu pod oblake, ljudi poput Neala Shoemakera i Michaela Henryja Admasa brinu da bi pohranjena povijest Harlema mogla biti žrtvovana zbog njegove budućnosti. Gospodin Adams strahuje da će Harlem postati pretežno bijelačka zajednica na svom putu “spašavanja”, a to je nešto što on smatra posebno ironičnim stoga što se Harlem smatra kulturnim središtem Amerikanaca afričkog podrijetla.

Za mnoge turiste po Harlemu, podjednako je zanimljivo ono što vide danas kao I povijest ove četvrti. Renee Eatson Johnson dovela je iz Los Angelesa skupinu studenata glume: "Većina njih nije nikad prije bila u New Yorku, a mi smo željeli da dođu u grad u kojem je kultura započela. Odrasli smo u Harlemu i htjeli smo da oni dožive newyorško iskustvo. Smatramo da je za njih važno da su na ovoj turi 'Nasljeđa Harlema' kako bi shvatili odakle je mnogo newyorških umjetnika poteklo i utjecaj koji su oni imali širom svijeta."

Gospođa Johnson kaže da joj današnji Harlem prilično nalikuje na Harlem iz doba kad je bila djevojčica, što je - kaže - ogromno poboljšanje u odnosu na 'ratnu zonu' koju je ovdje zatekla kad ga je posjetila prije deset godina.

Turistički obilasci Neala Shoemakera i Michaela Henryja Adamsa vrlo su popularni među turistima i unaprijed rasprodani. Međutim gospodin Adams šaleći se napominje kako bi se svi zainteresirani trebali prijaviti za te ture sada - prije negoli svi znaci bogate kulturne i arhitektonske prošlosti ne nestanu.

XS
SM
MD
LG