Linkovi

U sljedećem desetljeću, u Americi dvostruko više useljenika sa Srednjeg istoka (20/8/02) - 2002-08-20


Po washingtonskom Centru za proučavanje useljavanja, u Sjedinjenim Državama raste broj useljenika sa Srednjeg istoka. Izvještaj Centra sastavljen je na temelju podataka iz posljednjeg popisa stanovništva, provedenog prije dvije godine.

U izvještaju se kaže da je u protekla tri desetljeća broj useljenika sa Srednjeg istoka porastao za gotovo 800 posto. 1970. u Sjedinjenim Državama bilo je manje od 200 tisuća useljenika iz te regije. 2000. ih je već bilo milijun i pol. Vjeruje se da će se ovaj broj u sljedećih deset godina udvostručiti. Izvješće također pokazuje da je u istom razdoblju broj useljenika iz Izraela ponešto pao.

Direktor odjela za istraživanja Steven Camarota kaže da većina muslimanskih iseljenika dolazi iz Irana, Pakistana, Iraka i Bangladeša te da je visokoškolovana. "Gotovo polovina useljenika sa Srednjeg istoka ima fakultetsko obrazovanje, za razliku od Amerikanaca, od kojih njih samo 28 posto ima diplomu. Njihovi prihodi također su prilično visoki – barem jednaki prihodima prosječnih Amerikanaca."

Najveći broj useljenika sa Srednjeg istoka – njih gotovo 400 tisuća – živi u Kaliforniji. Veće skupine mogu se naći i u velikim gradovima u Teksasu, Michiganu, te u New Yorku i predgrađima Washingtona. Oko 75 posto useljenika sa Srednjeg istoka su muslimani. Ranije je većina useljenika,ne-muslimana, iz te regije dolazila u Sjedinjene Države bježeći pred vjerskim progonima.

Konzervativni politički analitičar Daniel Pipes direktor je Srednjoistočnog foruma, koji prati trendove useljavanja sa Srednjeg istoka. On smatra da stanovnike te regije Sjedinjene Države privlače kao utočište pred progonom, ali i kao zemlja u kojoj mogu ekonomski i obrazovno napredovati. Nakon prošlogodišnjih terorističkih napada na New York i Washington, gospodin Pipes izražava zabrinutost zbog jačanja militantnog islama među američkim muslimanima.

S druge strane, profesor političkih znanosti Peter Skerry ističe da u zajednicama američkih muslimana napetost izaziva i trvenje između tradicionalnih roditelja i njihove djece rođene u Sjedinjenim Državama. "Jasno je da se islam u Sjedinjenim Državama razvija u jednom novom smjeru, dapače, u više različitih smjerova i da postaje sve raznovrsniji i sve rascjepkaniji."

Steve Camarota iz Centra za proučavanje useljavanja ističe da će sve veći broj useljnika sa Srednjeg istoka sigurno utjecati i na američku politiku, pogotovo prema izraelsko-arapskom sukobu: "Ankete pokazuju da su useljenici sa Srednjeg istoka vrlo nezadovoljni američkom politikom prema izraelsko-arapskom sukobu i da traže manje naglašenu podršku za Izrael i daleko veću podršku za Palestince."

Stručnjaci se slažu da muslimanska zajednica danas pokušava naći svoj glas na političkoj sceni, baš kao što su to ranije činile i druge useljeničke skupine.

XS
SM
MD
LG