Linkovi

'Problematična parnica' (20/8/02) - 2002-08-20


Članovi obitelji žrtava terorističkih napada na New York i Washington pokrenuli su parnicu protiv saudijske kraljevske obitelji, vlade Sudana i više od deset različitih institucija. Odvjetnici koji zastupaju preko 500 članova obitelji žrtava traže od tuženih odštetu veću od stotinu bilijuna dolara. U tužbi se tvrdi da tuženi podržavaju terorizam. O ovoj tužbi razgovarali smo s Larryem Taulbeejom, profesorom političkih znanosti na Sveučilištu Emory u saveznoj državi Georgiji.

Profesor Taulbee smatra da će tužba, koju su uložili članovi obitelji žrtava terorističkih napada, imati malo odjeka u Saudijskoj Arabiji i Sudanu. Kako kaže, tužba teško da će otići dalje od prvog ročišta na sudu, a ako ode – trebat će desetak godina da bi se riješila. Prema ocjeni profesora Taulbeeja, tužba je prilično problematična i uložena je više radi publiciteta i psiholoških potreba članova obitelji žrtava, nego s nadom da će tražena odšteta doista biti isplaćena.

"Prije svega, tužba je problematična, jer su u njoj imenovane vlade, a vlade su suverene i prema tome, imaju imunitet. Štoviše, ni tuženi pojedinci ne mogu biti tuženi, ukoliko se dokaže da su to što su učinili, učinili po službenoj dužnosti. Zato mislim da ova tužba neće biti shvaćena posebno ozbiljno u imenovanim zemljama."

Profesor Taulbee nadalje upozorava da, čak ako sud i presudi u njihovu korist, članovi obitelj žrtava vjerojatno neće nikada vidjeti niti pare od odštete: "Da bi dobili odštetu, vjerojatno bi morali zatražiti intervenciju američke vlade. Kratkoročno gledano, teško da bi vlada pristala na tako nešto, prije svega, zato što održava prijateljske odnose sa Saudijcima. Ukoliko pratite manevre oko Iraka, jasno je da je sada zadnje što vladi treba da netko optuži Saudijce za terorizam."

Profesor Taulbee sa sveučilišta Emory ističe da saudijski dužnosnici imenovani u tužbi trebaju samo dokazati da su radili za vladu, što će im dati imunitet.

XS
SM
MD
LG