Linkovi

Za sanaciju šteta od poplava u srednjoj Europi neće biti novih izdvajanja (19/8/02) - 2002-08-19


U vrijeme dok strah od povodnja i izvanredno stanje putuju nizvodno prateći rekordno visoke vodostaje srednjeeuropskih rijeka, počela je intenzivna matematika preživljavanja šteta. Iako se o iznosima malo tko konkretno izjašnjava – osim procjene da će poplave koštati i preko deset milijardi eura, po nekima čak do 20 milijardi – izvjesno je da će solidarnosti biti i da solidarnost neće značiti nove namete poreznim obveznicima, zaduživanja, neplanirana izdvajanja ili (što je strogo zabranjena europska praksa) tiskanje novca.

Većina šteta pokrivat će se preraspodjelom sredstava iz postojećih fondova što znači da će novac rezerviran za razvoj biti uložen u obnovu. Razvojni će planovi pričekati izvjesno vrijeme, makar dok se ne poprave riječni nasipi i plate visoki računi stvoreni uništavajućim vodenim valom. Njemačka, na primjer, svake godine iz proračuna EU dobiva pet milijardi eura na račun regionalnog razvoja, od čega razumljivo najviše sredstava odlazi na projekte na prostoru nekadašnje istočne Njemačke.

Dio sredstava brzo će promijeniti namjenu i moći će se koristiti za krpanje šteta. Za ovakve hitne prilike poslovično spora bruxelleska administracija naglo ubrzava i euri će financirati sanaciju doslovno sutradan. Njemačkoj neće stajati na raspolaganju niti euro novoga novca, potvrdio je danas u Bruxellesu dežurni glasnogovornik Europske komisije. Na oporavak od poplava utrošit će se nadalje sav raspoloživ, neraspodijeljenen novac – koji se uvijek kao rezerva nađe i u proračunu Unije. Katastrofa u srednjoj Europi navela je članice Unije da ozbiljno razmisle o stvaranju stalnog, posebnog fonda za elementarne nepogode, no procedura je dugačka i trajati će mjesecima.

U cijeloj ovoj situaciji riječ koja se često spominje jeste solidarnost i očito je da EU ovoga puta ne čini preveliku razliku između poplavama pogođenih država – članica Njemačke i Austrije i kandidata Češke, Slovačke i Mađarske. Češka je najteže pogođena, neke računice govore o – vjerojatno pretjeranih – dvije milijarde eura štete. I u Češkoj, kao što se sada radi na razini EU, namjeravaju transferom sredstava iz fondova usmjeriti novac gdje je najpotrebniji. Češka je tako najavila da će radi više sile odgoditi od NATO-saveza dugo traženu modernizaciju svojih zračnih snaga. Kupnja borbenih zrakoplova pričekat će, makar dok se štete od ovog povodnja stoljeća ne budu smatrale saniranima.

XS
SM
MD
LG