Linkovi

Papa danas služi nedjeljnu misu u Krakowu (18/8/02) - 2002-08-18


Papa Ivan Pavao Drugi danas će, u okviru svojeg četverodnevnog posjeta rodnoj Poljskoj, predvoditi nedjeljnu misu u predgrađu Krakowa. Jučer je, u emocionalnoj propovijedi u Krakowu, pozvao na okončanje rata i patnji u svijetu. Ovo je papin deveti posjet Poljskoj i njegovo 98 pastoralno putovanje u 24 godine pontifikata.

Najmanje je deset tisuća vjernika jučer molilo sa svetim ocem tijekom posvećivanja novoizgrađene Bazilike milosrđa Božjeg u Krakowu. Neki su vjernici nosili i transparente s natpisima “Volimo te, sveti oče”. Većina prisutnih gledala je svečanost na velikim ekranima pred prepunom bazilikom. Nova crkva, koja oblikom podsjeća na brod koji siječe valove, posvećena je svetoj Faustini, poljskoj svećenici koja je umrla 1938. i ima posebno značenje za papu. Tijekom drugog svjetskog rata, papa je redovito molio na mjestu na kojem se danas diže nova crkva na svojem putu na prisilni rad u nacističkoj tvornici. Tvornicu Solvay danas je zamijenila velika kino-dvorana, koja se smatra odrazom napretka koji je Poljska ostvarila u posljednjih 13 godina tranzicije.

Krakow je također bio dom svetom ocu dok je bio kardinal, prije nego što je, kao papa, prvim posjetom Poljskoj 1979. inspirirao pokret Solidarnost. Papino zdravstveno stanje više nije tako dobro kakvo je bilo prije nekoliko godina. Zbog Parkinsonove bolesti, govor mu je često teško razumljiv.

Iako je papa povremeno ostajao bez daha, uspio je vjernicima prenijeti poruku nade i poziv da se bore protiv nepravde. Prema njegovim riječima, tamo gdje dominiraju mržnja i želja za osvetom, tamo gdje rat donosi patnje i smrt nevinima, potrebno je milosrđe. Sveti je otac također spomenuo zlo u svijetu, čime je jasno aludirao na terorističke napade od 11. rujna i njihove posljedice. Papa nije govorio o mogućnosti da će se uskoro povući s dužnosti zbog lošeg zdravlja. No, unatoč tjelesnoj slabosti, Poljaci ga i danas smatraju junakom. Prema nekim anketama, čak 86 posto Poljaka smatra njegov posjet važnim osobnim događajem. Lech Walesa, bivši čelnik neovisnog sindikata Solidarnost, izjavio je, putem prevoditelja, da je papa tijekom osamdesetih potaknuo otpor vladavini komunista, no da je pazio da taj otpor ostane miran.

"Bez njega, počeli bismo znatno kasnije i – jako krvavo," rekao je gospodin Walesa.

Međutim, Jacek Wozniakowski, umirovljeni profesor koji je surađivao s papom dok je on još bio kardinal u Krakowu, kaže da papu nije toliko zanimao sukob s režimom, koliko buđenje želje za osobnom i duhovnom slobodom kod Poljaka.

"Nije se radilo o strategiji borbe protiv komunizma. Papina strategija bila je usredotočena na duhovni razvoj njegove pastve," kazao je.

Čak i Wojciech Jaruzelski, komunistički general koji je 1981. uveo izvanredno stanje u neuspjelom pokušaju obračuna sa Solidarnošću, nazvao je papu Ivana Pavla Drugog “najsvjetlijim papom 20. stoljeća”. Gospodin Jaruzelski izjavio je za talijanski “Corriere della serra” da mu je papa svojedobno bio mudar protivnik, vrijedan poštovanja. Poljaci se ponovno okreću papi kao potpori u teškoj ekonomskoj tranziciji. Stoga sveti otac tijekom svojeg, po nekima vjerojatno i posljednjeg posjeta rodnoj zemlji, naglašava temu milosrđa prema drugima i oprosta.

XS
SM
MD
LG