Linkovi

Francuski obračun s ekstremnom desnicom  (15/8/02) - 2002-08-15


Odluka francuske vlade da zabrani jednu krajnje desničarsku organizaciju i njezine internet stranice samo je posljednji u nizu obračuna sa širenjem mržnje i rasizma. Takva odluka izazvala je iznenađujuće malo kritika unatoč nekim bojaznima da francuska i neke druge europske vlade sve više ugrožavaju slobodu izražavanja posebno na internetu.

Kada je prošle godine ubijen izraelski ministar turizma Rehavam Zeevi, francuska desničarska organizacija Radikalno jedinstvo na svojim je internet stranicama objavila čestitku Narodnom frontu za oslobođenje Palestine koji je preuzeo odgovornost za taj atentat. Kada je u Den Haagu započelo suđenje Slobodanu Miloševiću, navedena organizacija pozvala je svoje članove da upute pisma podrške bivšem srbijanskom diktatoru. A kada je član Radikalnog jedinstva, 25-godišnji Macime Brunerie, pokušao izvršiti atentat na predsjednika Jacquesa Chiraca tijekom proslave Dana Bastille, ta je desničarska organizacija stala u njegovu obranu kazavši da se radilo o “činu očaja žrtve totalitarnog režima”.

Kada je prošlog tjedna francuska vlada donijela odluku o ukidanju Radikalnog jedinstva, a sud zabranio internet stranice te organizacije, malo tko se tome usprotivio. Istaknute organizacije koje se zalažu za poštivanje ljudskih prava i bore protiv rasizma pozdravile su takve odluke. Prema njihovom mišljenju, Radikalno jedinstvo prekršilo je francuski zakon donesen 1936. godine kojim se zabranjuju širenje mržnje i rasnog nasilja.

Čak ni organizacija Reporteri bez granica, koja tradicionalno ustaje u obranu slobode govora, nije kritizirala zabranu internet stranica. Stručnjak za internet Reportera bez granica, Loic Coriu, objašnjava zašto: "Naša organizacija ne brani one medije ili internet stranice koje podržavaju i potiču nasilje te rasnu mržnju."

Njegova organizacija je detaljno pregledala internet stranice Radikalnog jedinstva i pronašla potonje. Čelnik desničarskog Nacionalnog fronta Jean Marie Le Pen jedan je od rijetkih koji smatra da ta zabrana predstavlja cenzuru.

Jean Marie Le Pen, protivnik Jacquesa Chiraca na predsjedničkim izborima, drži da se stavljanjem Radikalnog jedinstva izvan zakona toj organizaciji daje još veći publicitet. On kaže da vlada pokušava ugušiti slobodu govora kako bi se obračunala s idejama koje joj se ne sviđaju. Međutim, odvjetnik i predsjednik organizacije Saveza za ljudska prava, Michel Tubiana, upozorava da sloboda govora ima granice.

On objašnjava da "Amerikanci i Francuzi imaju različite koncepte slobode". Obrana govora mržnje, ističe on, pogrešan je koncept slobode izražavanja jer krši prava drugih, a to se može nazvati "greškom u demokraciji". No unatoč tome gospodin Tubiana ne slaže se u potpunosti s odlukom o zabrani Radikalnog jedinstva i njegovih internet stranica. Prema njegovom mišljenju Francuska se ne može boriti protiv ekstremizma samo zabranjivanjem radikalnih organizacija.

U međuvremenu, članovi Radikalnog jedinstva tvrde da će se reorganizirati, možda u političku stranku. Odmah nakon zabrane ta je organizacija otvorila internet stranice u Kanadi. Kako je objavilo Radikalno jedinstvo – borba se nastavlja.

XS
SM
MD
LG