Linkovi

Hrvatski prozvodi znatno jeftiniji u Srbiji negoli u Hrvatskoj! - 2002-08-14


Iako je kupovna moć u Srbiji vrlo niska, s obzirom da se u prosjeku troši po glavi stanovnika svega 1 Euro dnevno, trgovine su preplavljene bogatim izborom domaće i strane robe. U dućanima ima sve što se poželjeti može - od švicarskih sireva, francuskog vina do ruskog kavijara. Srbijanskog tržišta nisu se odrekli ni hrvatski proizvodjači, koji su iz dana u dan sve prisutniji na tržištu. Na velika vrata u Srbiju je ušla "Tvornica duhana Rovinj", uloživši ogromna sredstva u reklame. Već godinu dana na svim gledanijim televizijskim kanalima vrlo se često emitira spot koji "šalje morske pozdrave iz Rovinja", a identični spot preplavio je na velikim billboardima i sve središnje beogradske ulice. Ovaj marketinški potez očito se isplatio, s obzirom da su cigarete marke "Ronhill" i "Walter Wolf" najpopularnije strane cigarete na srbijanskom tržištu. Pritom su cijenom ispod jednog Eura dostupne plitkom džepu prosječnog srbijanskog pušača.

Ipak, prva hrvatska firma koja je legalnim putem ušla na srbijansko tržište jest osječka "Saponija". Šef beogradskog zastupništva, Zoran Miladinović kaže da je "Saponija" tamo nazočna od 1998.godine te da joj se to isplatilo. "Saponija" uskoro očekuje i povratak svoje imovine u Srbiji, a u rujnu počinje s agresivnom marketinškom kampanjom, iako je već ušla u sve značajnije državne i privatne maloprodajne trgovinske lance. S dvadeset stalnih uposlenika, "Podravka" predstavlja najveće hrvatsko zastupništvo u Srbiji. Direktor Bešir kaže za Glas Amerike da "Podravka", osim svojih proizvoda distribuira i proizvode drugih hrvatskih proizvodjača - npr. "Adrie" iz Zadra, a takodjer je za Srbiju generalni uvoznik i distributer švicarskog "Nestlea". Gospodin Bešir napominje da "Podravka" nije imala nikakvih prepreka pri dolasku u Srbiju te da je odnos prema "Podravki" i drugim hrvatskim proizvodjačima - kako kaže "apsolutno korektan". Na srbijansko tržište, "Podravka" je krenula s ograničenim asortimanom robe - zapravo, samo sa svojim najprepoznatljivijim proizvodima. Po riječima direktora, "nije bilo nikakvih problema da bivši potrošači ponovno postanu "Podravkini" potrošači.

Lepa Brena i Slobodan Živojinović predstavljat će "Franck"

Srbijansko tržište osvojio je i zagrebački "Kraš", svojim "Bajaderama" i "Ledo kockama". Nazočni su takodjer i zagrebački "Ledo" i "Badel". Dobru prodju ima i hrvatski pelinkovac, a zadarska "Maraska" osvaja kupce i postaje prepoznatljiva zbog ambalaže. Uskoro bi na srbijansko tržište trebala stići i "Franckova" kava, čiji će zastupnici za Srbiju biti bivša estradna zvijezda Lepa Brena te njezin suprug, tenisač Slobodan Živojinović. Dodajmo ovome da su svi hrvatski proizvodi na srbijanskom tržištu tek neznatno skuplji od domaćih proizvoda, ali su znatno jeftiniji negoli u Hrvatskoj. Tako npr. Pelinkovac, butelja dobrog dalmatinskog vina ili pak manja kutija "Bajadera" koštaju manje od pet Eura. Vegeta od četvrt kile košta 1 Euro i 10 centi.

XS
SM
MD
LG