Linkovi

Kako biti prijatelj i s Washingtonom i s Teheranom? (13/8/02) - 2002-08-13


U jednodnevni posjet Iranu stigao je iranski predsjednik Mohammad Khatami. Za afganistanskog čelnika Hamida Karzaia odnosi s Iranom predstavljaju velik izazov.

Predsjednika Karzai očekuje vrlo delikatan zadatak. Iran mu je pomogao da se riješi talibanskog režima, za što afganistanski čelnik duguje zahvalnost Teheranu. Međutim, u isto vrijeme, očekuje se da će Hamid Karzai zatražiti od Irana da prestane pomagati jednom plemenskom vođi uz afganistansko-iransku granicu, koji se protivi središnjim vlastima u Kabulu. Afganistanski će se čelnik također izjasniti u prilog američke nazočnosti u njegovoj zemlji – koja smeta Teheranu.

Ukratko, Afganistans se nalazi u središtu jednog od najkritičnijih odnosa na globalnoj sceni – onog između Amerike i Irana. Rachel Bronson, stručnjakinja za ovu regiju koja radi u ne-vladinoj organizaciji Vijeće za međunarodne odnose, smatra da Washington treba prihvatiti činjenicu da Iran ima legitimne interese u vezi onog što se događa u susjednom Afganistanu. Ona smatra da Sjedinjene Države ne bi trebale, barem u ovoj situaciji, Iran smatrati neprijateljem:

"Zbog svoje lokacije, Iran je već dugo vremena angažiran u Afganistanu. Za Ameriku ja najvažnije da ti interesi budu podmireni, ali da se zadovolji naš interes, a to je snažna centralna vlast. Ne treba očekivati da će se Iran odreći utjecaja u Afganistanu. Naš cilj bi trebao biti učiniti Iran produktivnim suradnikom, koji će pomoći u centralizaciji zemlje, te održati dobre susjedske odnose s Kabulom."

Kipper: Iran je pomogao u svrgavanju talibana

Središnje vlasti u Kabulu su na tom položaju prvenstveno zaslugom Sjedinjenih Država. One su zauzvrat podržale kampanju protiv globalnog terorizma, koju predvodi Washington. No, Afganistan je uklješten između dva snažna susjeda – Irana na zapadu i Pakistana na istoku. S obje zemlje mora održavati dobre odnose.

Judith Kipper, stručnjakinja za ovu regiju koja radi u Centru za strateška i međunarodna istraživanja u Washingtonu, podsjeća da je Iran pomogao Americi u svrgavanju talibana te protjerivanju al-Qaide iz Afganistana. No, postoje znakovi da su neki teroristi al-Qaide, nakon pada talibana, utočište pronašli upravu u Iranu.

"Sjedinjene Države brinu neki iranski postupci, prije svega kaotična situacija na granici s Afganistanom, gdje je bilo dopušteno da u Iran uđu neki od osumnjičenih terorista. Međutim, za vrijeme samog rata s talibanima, Iran je na više načina pomagao Americi, o čemu se vrlo malo zna u javnosti" - objašnjava Judith Kipper.

No, sad se sitacija promijenila i Iran je ponovno zabrinut zbog američke nazočnosti na njegovim granicama. Iran je uostalom – uz Irak i Sjevernu Koreju - i član takozvane “osovine zla”, o kojoj je jesenas govorio predsjednik George Bush, kada je govorio o državama sponzorima terorizma.

Bronson: Iran će nastaviti pomagati Ismaila Khana

Afganistanske vlasti Iran najviše brine zbog toga što iz njega stiže pomoć Ismailu Khanu, plemenskom vođi na zapadu zemlje, koji ne priznaje središnju vlast iz Kabula. Iran će nastaviti pomogati Khana, tvrdi Rachel Bronson: "Mislim da oni tu žele održati svoj utjecaj. Hoće li Hamid Karzai uspjeti uspostaviti centralnu vlast? To ovisi o tome što Hamid Karzai želi učiniti s tom vlašću. Upravo o tome će on najviše govoriti sa svojim iranskim kolegom. Za Iran je navažnije kakvi će biti dugoročni odnosi između Amerike i Afganistana."

Iranski i afganistanski čelnici će također razgovarati o repatrijaciji milijuna afganistanskih izbjeglica koje su se tijekom proteklih dvadesetak godina slijevale u Iran.

XS
SM
MD
LG