Linkovi

US Airways prijavio bankrot po tzv. članku 11 (12/8/02) - 2002-08-12


Sedmi po veličini američki zračni prijevoznik US Airways prijavio se jučer za zaštitu od bankrota po tzv. članku 11. Riječ je o jednoj vrsti bankrota kojom se nekom poslovnom entitetu daje prilika za restruktuiranje, a istovremeno ga se privremeno štiti od financijskih obveza koje ima prema vjerovnicima i omogućava se normalno odvijanje poslovnih operacija - u slučaju ovog prijevoznika, održavanje redovitih linija.

US Airways prvi je veći američki zračni prijevoznik koji proglašava bankrot nakon terorističkih napada od 11. rujna prošle godine. Ubrzo nakon napada i smanjenje potražnje za zračnim prijevozom, ova kompanija je ukinula 11 tisuća radnih mjesta i ušla u opsežne I komplicirane pregovore sa sindikatima pilota i drugih uposlenika s ciljem da se izbjegne ono što se naposljetku i dogodilo - bankrot.

Zajedno s drugim vodećim američkim prijevoznicima, ova kompanija je izgubila velike količine novca nakon napada na New York i Washington, no kako bilježe financijski analitičari, US Airwaysu nisu ni prije napada cvijetale poslovne ruže - od lipnja 1999. Godine, ovaj je prijevoznik ostvario profit samo u jednom tromjesečju. Ilustracije radi, recimo da je osam glavnih američkih zrakoplovnih kompanija u prošlom tromjesečju izgubilo sveukupno milijardu i 300 milijuna dolara, dok je US Airways izgubio 500 milijuna. Cijela industrija izgubila je u 2001. godini oko 7 milijardi dolara, a u prvih šest mjeseci ove godine otprilike polovicu tog iznosa.

A sad da iznesemo i neke osnovne brojke o US Airwaysu. Ova kompanija sa sjedištem u Arlingtonu, pokraj Washingtona, u ovom trenutku upošljava 35 tisuća ljudi, ima 540 zrakoplova, a prošle je godine prevezla 56 milijuna putnika u preko dvjesto destinacija u Sjedinjenim Državama, Europi, Meksiku, Kanadi i Karibima. Prema jučer priloženim sudskim dokumentima zua bankrot ukupna imovina iznosi sedam milijardi i osamsto deset milijuna dolara, dok dugovanja i potraživanja iznose deset milijardi i šesto pedeset milijuna. Prema analitičarima američke zrakoplovne industrije, riječ je o financijski najranjivijem prijevozniku. Najveći dio dugovanja kompanije jest osiguran, odnosno, radi se o zajmovima uz hipoteku.

A među onima čiji zajmovi i potraživanja nisu osigurani, najveći kreditor je velika banka JP Morgan s oko 70 milijuna dolara, te financijska institucija Wilmington Trust Co sa skoro 50 milijuna dolara. Analitičari će i najveću pažnju obraćati upravo na način na koji će kompanija postupati s ovim zajmodavcima, koji su i najugroženiji. Inače, US Airways je prošli mjesec uspio u pregovorima sa sindikatima pilota, mehaničara i drugog osoblja postići smanjenje troškova poslovanja veće od milijarde dolara, što je omogućilo i dobivanje zajmovnog jamstva od savezne vlade u iznosu od 900 milijuna dolara. Sve to otvorilo je put ovoj kompanija da može posuditi daljnjih milijardu dolara iz privatnog sektora.

Unatoč bankrotu, glavni direktor ovog prijevoznika David Siegel zvučao je prilično optimistično i izrazio uvjerenje da će kao dio restruktuiranja kompanija dobiti nova zajmovna jamstva jednom kad prođe proceduru bankrota. "US Airways će nastaviti sa svojim oepracijama" - rekao je gospodin Siegel - "dok ne završimo financijsko restruktuiranje, a naše mušterije mogu biti uvjerene da ćemo nastaviti s našim linijama u preko 200 američkih zajednica".

A kako danas saznajemo, ključ toj financijskoj rekonstrukciji jest obećanje kreditne linije od 500 milijuna dolara koju će osigurati banke Credit Suise First Boston i Bank of America Corporation. Direktor David Siegel to je iskoristio da naglasi kako kad - po njegovim riječima - 'najpametniji ulagači u avijaciji ulažu u nas, naši su izgledi prilično dobri'. Međutim, bankrot US Airwaysa osjećat će se i u Europi. Naime, ovaj prijevoznik je i najveći kupac europskog Airbusa s narudžbama u iznosu od dvije milijarde i dvjesto milijuna dolara.

Cilj ovog prijevoznika jest da iziđe iz bankrota u prvom tromjesečju sljedeće godine. A hoće li u tome uspjeti, ovisi o mnogim faktorima, ponajviše hoće li se s sveukupnim poboljšavanje gospodarskog stanja u zemlji oporaviti i cijela avio-industrija.

XS
SM
MD
LG