Linkovi

Mesić: Demokracija u Hrvatskoj mora postati način života (11/8/02) - 2002-08-11


Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u Washingtonu je jučer primio nagradu Američke odvjetničke komore, za njegove napore u promicanju demokratskih reformi i pravne države. Nakon svečane dodjele nagrade, hrvatski je predsjednik Glasu Amerike dao ekskluzivni intervju.

Upitan što mu znači nagrada Američke odvjetničke komore, hrvatski je predsjednik rekao: "Ona je priznanje za sve ono što sam učinio za vladavinu prava i za funkcioniranje pravne države. Ali ta nagrada znači i više od toga. Ona je priznanje Hrvatskoj, da ide pravim putem, da se pretvara u zonu sigurnosti, u zemlju u kojoj su svi građani jednaki pred zakonom," rekao je.

U svom obraćanju članovima Američke odvjetničke komore, gospodin Mesić je govorio o jednom od glavnih razloga za sporo zaživljavanje pravne države u Hrvatskoj. To je – rekao je on – “mentalitet kojemu je svojstveno da vlast veže uz privilegije, a kao sredstvo za stjecanje privilegija prihvaća korupciju.” Lijek takvom mentalitetu je učenje demokracije, koja mora postati način života – smatra Stjepan Mesić. U tome je ponekad potreban i pritisak izvana, rekao je hrvatski predsjednik, dodavši da je takav pritisak “nepopularan, ali koristan”. Koliko je Hrvatskoj danas uopće potreban pritisak sa Zapada u cilju demokratizacije, kao što je to bio slučaj za vrijeme prethodnog predsjednika – upitali smo Stjepana Mesića.

"U Hrvatskoj manje, sigurno, nego što je to potrebno kod drugih. Kod nas je pritisak potreban da se Hrvatska ohrabri, da ide brže, jer udružena Europa, kojoj želimo biti dio, ubrzo će biti stvarnost," kazao je.

Dnevnik “New York Times” izvjestio je da je američka vlada odlučila uvjetovati vojnu pomoć drugim zemljama jamčenjem pravnog imuniteta za američke vojnike koji služe u mirovnim i drugim misijama na teritoriju tih država. Rumunjska je – kao prva zemlja na svijetu - nedavno američkim vojnicima takav imunitet zajamčila. Hoće li je u tome slijediti i Hrvatska, upitali smo predsjednika Mesića.

"Od nas to nitko nije tražio. I mislim da to nije dobro. Jer to postaje pomalo neproduktivno. Da se, na jednoj strani, zemlja etablirane demokracije bori za poštivanje zakona, bori se za to da svi pred zakonom budu jednaki, a u isto vrijeme traži da se njezine građane izuzme iz onog za što drugi trebaju odgovarati. Mislim da to nije dobro za imidž Sjedinjenih Država," rekao je.

Predsjednik Mesić je nedavno primio pismo glavnog tajnika NATO saveza, Georgea Robertsona, u kojem se navode uvjeti za hrvatsko članstvo u NATO savezu. Gospodin Mesić kaže da je cilj poruke lorda Robertsona bio “ubrzati preustroj hrvatske vojske, kako bi ona ispunila kriterije za ulaz u NATO savez.” Hrvatski predsjednik kaže da je – u zakonodavnom smislu – posao završen. Sada usvojene zakone treba i provesti, a to je najteže. “Preustroj oružanih snaga je do sada bio malo u zastoju” – kaže gospodin Mesić.

"To nije dobro radi nas samih. Jer, gledajte, ako vam je vojska sva nervozna, zato što će jedan dio otići u pričuvu, jedan dio u mirovinu, onda to nije dobro. Velik dio vojnika starijih godišta više praktično ne može biti vojnik. Moramo izvršiti preustroj, a da nemamo nervoznu vojsku. Onaj koji ode u aktivnu pričuvu, onaj koji ode u mirovinu, ima pravo – ako nema godine za punu mirovinu – zaposliti se, otići u biznis, sve – osim raditi u državnoj službi. Da ne bude na budžetu. Sve ima pravo, i još prima naknadu od 60 posto sadašnje plaće, dok je u aktivnoj pričuvi," riječi su predsjednika Stjepana Mesića. Hrvatski je predsjednik u Washingtonu primio nagradu Američke odvjetničke komore, za njegove napore u promicanju demokratskih reformi i pravne države.

XS
SM
MD
LG