Linkovi

Spam - šest milijardi puta! (9/8/02) - 2002-08-09


Ovog ljeta, u Austinu, ali ne onom u Teksasu, nego njegovom znatno manjem imenjaku u saveznoj državi Minnesoti, obilježen je nesvakidašnji prehrambeni jubilej – s tvorničke proizvodne linije izašla je 6-milijardita konzerva Spama!

Spam, odnosno konzervirana mljevena svinjetina, nalik mesnom doručku, za Amerikance je legendarni prehrambeni artikl, ali niti svijet u cjelini, čak ni u geopolitičkom smislu, nije ostao pošteđen hranidbenog učinka Spama. Svojedobni čelnik Sovjetskog Saveza, Nikita Hruščov i američki predsjednik Dwight Eisenhower nisu štedili riječi hvale za borbeni učinak Spama u pobjedi protiv nacističke Njemačke, u drugom svjetskom ratu.

«Bez Spama, mi ne bismo uspjeli nahraniti svoju vojsku, pa tako niti voditi rat,» napisao je u svojoj autobiografiji Nikita Hruščov. A, negdašnji američki predsjednik, a prije toga general na čelu savezničke ofenzive u Zapadnoj Evropi, Dwight Eisenhower, vlastoručno je napisao pismo tadašnjem direktoru tvornice Hormel, proizvođača Spama, zahvaljujući u ime milijuna vojnika na obroku koji im se u ratnom okružju činio gozbom.

Prema dokumentima prikupljenim u muzeju Spama, u Austinu, otvorenom upravo ovog ljeta, - uz riječi posvete koje je napisao bard televizijskog novinarstva Tom Brokaw -, tvornica Hormel je vojsci - točnije vojskama! – saveznika osigurao 15 milijuna konzervi Spama. Od onda do danas, stiglo se, kako rekosmo, i do 6-milijardite konzerve. A, kako i ne bi kada Amerikanci kupuju svake sekunde 3,6 konzervi, odnosno 216 u minuti, odnosno 12 tisuća 960 konzervi svakog sata.

Trend zdrave prehrane, - odnosno ono što ljubitelji Spama i ostalih manje zdravih kulinarskih užitaka zovu «tofuizacija Amerike» -, samo je lagano zadrla u sferu nacionalnog obožavanja konzerviranog mesa neprepoznatljive strukture, prekrcanog solju i nitratima. Još uvijek se u mnogim krajevima Amerike redovito održavaju festivali Spama,na kojima se predstavljaju sva moguća jela, pa i pića, kojima je Spam glavni sastojak.

Dakle, na takvom festivalu, - nazvanom «Spamboree» -, jedu se «spambled eggs», odnosno kajgana s prepečenim Spamom, zatim «spamfish», riba pržena sa Spamom, potom «Spamakopita», Spam verzija grčke spanakopite, «Spam-uffle», odnosno Spam u sufleu, a sve se to zalije Spam-vinom, i završi dezertom «spamoni sorbet».

Dodajmo tome da je Spam ovjekovječen za sva vremena i brojnim pjesmama, da ga se koristi i u sportskim natjecanjima, - bacanje Spama u dalj! -, te, na koncu, da ga se koristi i kao kiparski materijal. Doduše, skulpture od Spama najčešće budu pojedene kad presuši umjetnička inspiracija.

Danas se plavo-žuti logo Spama može vidjeti u više od stotinu zemalja svijeta. Posebne tvornice Spama postoje u Britaniji, Danskoj, na Filipinima i Tajvanu, u Japanu i u Južnoj Koreji, gdje se Spam smatra delikatesom, koja se servira s probranim vinima.

XS
SM
MD
LG