Linkovi

Talibani i Osama bin Laden često se razilazili u stavovima (8/8/02) - 2002-08-08


Američki dnevnik Wall Street Journal javlja da su se Osama bin Laden i talibani često razilazili u stavovima – do te mjere da je bin Laden zamalo bio protjeran iz Afganistana. Prema pisanju ovog lista, ta su razilaženja prestala nakon američkog raketnog napada na Afganistan u kolovozu 1998. Jesu li Sjedinjene Države mogle iskoristititi jaz između al-Qaide i talibana i spriječiti napade od 11. rujna? Razgovaramo o toj mogućnosti s dva dugogodišnja poznavatelja prilika u Afganistanu.

Wall Street Journala našli su u Kabulu jedan napušteni kompjutor, koji je sadržavao obilje informacija o talibanima i al-Qaidi. Te su dvije skupine surađivale, ali često vrlo nerado. U jednoj elektronskoj poruci koju je bin Laden primio od jednog suradnika iz Egipta kaže se da je Afganistan gori od groba i da ne odgovara potrebama al-Qaide, koja se oslanja na modernu tehnologiju ili, u najgorem slučaju, na telefone koji funkcioniraju. Zauzvrat, talibani su bin-Ladenu i njegovim Arapima zamjerali aroganciju.

Kao što se vidi iz sadržaja pohranjenog u računalu, talibani i al-Qaida teško su pronalazili dodirne točke – kaže Charles Dunbar, profesor međunarodnih odnosa na koledžu Simmons i bivši američki diplomat, koji je služio u Afganistanu. "Afganistanci ne vole ljude koji se razmeću. Primit će njihov novac, ali neće im biti prijatelji. Mislim da su se u to uvjerili i Arapi i drugi militanti".

U članku u Wall Street Journalu kaže se da su umjereni elementi talibana željeli izbaciti al-Qaidu iz zemlje i upostaviti odnose sa Sjedinjenim Državama. Pod njihovim pritiskom, mula Omar je postigao tajni sporazum sa Saudijcima, prema kojemu je trebao izručiti bin Ladena Saudijskoj Arabiji, gdje bi mu se sudilo. Saudijski princ Turki bin Faisal, tada čelnik saudijske obavještajne službe, izjavio je da je sporazum postignut, no nakon toga se vrlo brzo raspao.

Nakon al-Qaidinih napada na dva američka veleposlanstva u Africi, administracija predsjednika Clintona odgovorila je raketiranjem jedne farmaceutske tvornice u Sudanu i mjesta za koja se vjerovalo da su teroristički logori u Afganistanu. To je utišalo umjerene talibane – kaže Larry Goodson, profesor srednjoistočnih studija i autor knjige “Afganistanski rat bez kraja”. "Umjerena frakcija talibana, kojoj se nije sviđao radikalni arapski utjecaj utjelovljen u bin Ladenu, pokušavala je još uvijek vršiti pritisak na mulu Omara. Nakon američkih raketnih napada, došlo je do svojevrsne čistke umjerenih elemenata u talibanskoj vladi, a bin Ladenov upliv je počeo rasti".

Šef saudijske obavještajne službe princ Turki otkrio je da se mula Omar promijenio te da više nije spreman na suradnju. Profesor Goodson smatra da su Sjedinjene Države možda propustile priliku da razdvoje talibane i bin Ladena. "Umjesto da smo “podijelili i vladali”, ili surađivali s I pomagali umjerene talibane, odlučili smo izolirati Afganistan. Nismo željeli priznati talibane. Nismo im željeli pomoći. Dapače, zauzeli smo vrlo oštar stav prema talibanskom režimu".

Charles Dunbar, međutim, ističe da su Sjedinjene Države u više navrata pokušavale uspostaviti neki kontakt s talibanima. No, prema njegovim riječima, nakon napada na američka veleposlanstva u Africi, više nije bilo druge alternative primjeni vojne sile. "Ukoliko se stavite u položaj kreatora politike u kolovozu 1998, shvatit ćete da su morali odgovoriti što brže na te napade. Mislim da bi u toj atmosferi bilo teško razmišljati o suptilnom iskorištavanju jaza u stavovima između talibana i al-Qaide".

Gospodin Dunbar, bivši američki diplomat u Afganistanu, kaže da će pitanje neslaganja između talibana i bin Ladena ostati zapamćeno kao pitanje o jednoj hipotetskoj mogućnosti, koje nikada neće biti odgovoreno.

XS
SM
MD
LG