Linkovi

Neželjeni stranci (2/8/02) - 2002-08-06


Nedavno je, u Montrealu, nepoznat broj majušnih slijepih putnika prešao s teretnog broda, u luci, na vlak i prešao tri tisuće petsto kilometara preko Kanade, do pokrajine British Columbia. Tek tamo, sakriveni su lutalice otkriveni u drvenoj ambalaži u koju su bile upakirane kamene ploče iz Norveške.

Pomni pregled u laboratoriju kanadske carinske službe otkrio je da su se među stotinama neželjenih useljenika našli odrasli primjerci više od 40 različitih vrsta kukaca. Među njima, čak tri vrste «bušača» koji mogu izazvati pravu propast u kanadskim šumama. Ne zna se koliki je broj slijepih putnika uspio napustiti željezničku kompoziciju tijekom puta od kanadske istočne do zapadne obale, ali za pretpostaviti je da je mnogima to uspjelo.

Varijacija slične priče, ali u mnogo poodmaklijem stadiju događaja, događa se posljednjih mjesec dana u američkoj saveznoj državi Maryland. Ovdje, u našem neposrednom susjedstvu, jedan je ljubitelj akvarijskih riba svojih nekoliko preraslih primjeraka bacio prije više mjeseci u odvodni kanal. Problem u čitavoj priči je to što su neželjene ribe bile ustvari zloglasne «zmijoglavke», iz Kine, poznate po neutaživom i nediskriminirajućem apetitu, kao i sposobnosti da prežive izvan vode i do tri, četiri dana, što njihov vlasnik nije znao. Do danas, one su se razmnožile u tisućama po obližnjim potocima i rijekama, proždirući sve lokalne ribe praktički neometano, jer nemaju prirodnog neprijatelja u ovdašnjim vodama. Rasprave što učiniti još su u toku.

Strane životinjske i biljne vrste koje dolaze u zemlju bilo u svrhu kontrole nametnika, ili kao hrana, ili kao kućni ljubimci, pa i neželjeno, kao slijepi putnici u ambalaži, prtljazi turista ili u balastnoj vodi brodova, sve su veći i skuplji problem za čitavu Sjevernu Ameriku. Samo u Sjedinjenim Državama, kako se procjenjuje, pedesetak tisuća stranih invazivnih vrsta košta zemlju oko 137 milijardi dolara godišnje. Čak 42 posto domaćih biljnih i životinjskih vrsta koje se nalaze na popisima ugroženih vrsta, nalaze se na tim popisima upravo zato što su ih ugrozili agresivni došljaci.

Osim zloglasne zmijoglavke, ovog ljeta svoja su mjesta na naslovnicama američkih novina osigurali još: smaragdni bušač – jedna buba iz Rusije koja uništava jasenove u Michiganu, Indiani, a na putu je i za Ohio; tri vrste azijskih šarana, koji su izvorno uvezeni za kontrolu algi u ribnjacima američkog Juga. Sada, međutim, oni su na putu za Velika Jezera, gdje bi mogli potpuno uništiti postojeći ekosustav, s obzirom da ženke legu i do milijun jaja, a svaki odrasli primjerak dnevno pojede do 20 kilograma bilja, planktona i mekušaca.

Tu su i japanski račići, koji ovog ljeta haraju priobaljem uz državu Maine, jedući mlađ školjki i jastoga, glavnih proizvoda ribogojilišta u toj državi. Na kraju, tu je i jedna ukrasna biljka, koja, premda je prvi rođak mrkve, raste do visine od 6 do 7 metara. Problem s tom biljkom jest da izlučuje smolu koja povećava osjetljivost ljudske kože na ultraljubičasto zračenje, pa se stoga smatra javnozdravstvenim rizikom.

Problem, naravno, nije ograničen samo na Sjevernu Ameriku. Kako je prokomentirao jedan znanstvenik, čitav svijet igra ekološki rulet. Jednake probleme s invazivnim stranim vrstama imaju i evropske i afričke zemlje, kao i Australija. Pamti se i nesretan neželjeni izvoz koji je popratio američku pošiljku kukuruza na Balkan, po završetku rata u Bosni i Hercegovini. Zajedno s kukuruzom, došli su i neki nametnici koji sada ugrožavaju kompletne urode domaćeg kukuruza u više srednjo- i istočnoevropskih zemalja.

XS
SM
MD
LG