Linkovi

Paradoks cijena (6/8/02) - 2002-08-05


U danima velikih vrućina, pije se više vode nego obično. Dapače, u zemlji koja iznad svega štuje komotnost konzumacije, - kao što su Sjedinjene Države -, flaširana voda postaje jedno od najprodavanijih pića. Mnogi od potrošača te flaširane vode, međutim, ne uočavaju jedan, - po mnogima tipično američki! -, paradoks u cijenama - voda je, naime, značajno skuplja od benzina!

Čak i u mjestima gdje je ona najjeftinija, poput gradića Poland, u saveznoj državi Maine, sjedištu najvećeg američkog proizvođača flaširane vode, Poland Spring, galon vode, - nešto manje od četiri litre -, košta jedan dolar i 61 cent, a galon benzina jedan dolar i 39 centi. Drugdje je razlika još veća, a postaje upravo ogromna kada se uračuna da se najviše prodaju boce od jedne litre, koje su, u relativnim razmjerima, najskuplje. Dakle, prosječni Amerikanac kupit će za dolar i pedesetak centi jednu litru vode, ali će za iste novce dobiti od četiri do pet litara benzina!

Znajući da Amerikanci ipak nisu toliko rastrošni da ne bi zamijetili taj ogroman raskorak u cijeni između proizvoda od kojih se jedan prevozi preko oceana i prerađuje u rafinerijama, a drugi flašira na samom izvoru i prevozi samo po kontinentu, stručnjaci su se zapitali zašto su Amerikanci voljni toliko plaćati za flaširanu vodu.

Odgovor leži, tvrde stručnjaci, u američkoj potrošačkoj kulturi. "Ljudi su stekli naviku da više nego ikad ranije udovoljavaju svojim malim razmaženostima," kaže George Belch, profesor marketinga na sveučilištu San Diego. Dakle, Amerikanci su voljni platiti komfornost konzumacije vode iz boce, zato što time, čak i više nego vodu, plaćaju svoj stil življenja.

"Mi smo flaširana kultura," tvrdi, pak, Robin Kaminsky, direktor proizvodnje flaširane vode "Aquafina", tvornice Pepsi. On sam, kaže, uvjerio se u snagu flaširanog napitka u vlastitom domu, kada je njegova supruga počela kupovati kašete flaširane vode, unatoč tome što na svim slavinama u kući imaju instalirane pročistače vode. "Njezin je argument bio da djecu treba naviknuti da piju vodu umjesto gaziranih napitaka iz boce," kaže gospodin Kaminky.

Najveći proizvođači bezalkoholnih napitaka, poput Pepsi i Coca Cole, - koja prodaje flaširanu vodu "Dasani" -, ušli su na tržište flaširane vode stoga što su uočili potencijale za ogromne zarade na tržištu gdje potrošači najčešće kupuju upravo male bočice, koje nose sa sobom. Po cijeni male bočice, onaj galon vode s početka priče košta sada već i preko 6 dolara, dakle više od četiri puta više od galona benzina.

Voda je postala piće koje je u trendu. Poruka o zdravijoj prehrani i potrebi konzumacije barem 8 čaša vode dnevno, gurana i ogromnim marketinškim kampanjama, postigla je svoj cilj. Prodaja flaširane vode porasla je ove godine za 30 posto u odnosu na prošlu. Prodaja drugih gaziranih napitala porasla je samo za pola posto.

Doduše, u reklamiranje flaširanih voda prošle je godine bilo utrošeno 85 milijuna dolara. To vjerojatno i objašnjava zašto cijena vode uključuje i ogromnu marginu profita. Naime, tvrde poznavaoci, cijena same vode, uključujući i bocu, jedva da dosegne par centi.

XS
SM
MD
LG