Linkovi

CSM: Imaju li američki katolički reformisti zube? (1/8/02) - 2002-08-01


Sa stranica "New York Timesa" saznajemo da se i najveća američka kompanija, General Electric, pridružuje maloj, ali rastućoj skupini kompanija koje mijenjaju način na koji u svom financijskom poslovanju knjiže dioničke opcije kao dio plaća svojim direktorima. Kako piše, General Electrics više neće dozvoliti direktorima da izvuku svoje profite odmah po unovčavanju dioničkih opcija, te će tako biti uklonjena motivacija direktorima da zakučastim knjiženjem stvaraju nepostojeće visoke kratkoročne profite kompanija.

Prije General Electrica, piše "Times", posljednjih su tjedana već Coca Cola, zatim Washington Post Company, Bank One i Amazon.com najavili da će dioničke opcije, koje dobiju njihovi uposlenici ubuduće biti knjižene kao trošak, čime će automatski biti sniženi prihodi … točnije, brojke će realnije odražavati stvarno stanje. Potez General Electrica, kako piše New York Times, odmah je pohvalio Warren Buffett, jedan od najuglednijih financijskih analitičara u Sjedinjenim Državama.

Bostonski "Christian Science Monitor" bavi se reformom u katoličkoj crkvi u Americi člankom pod naslovom "Ima li panel reformista zube?" Ističući da milijuni američkih katolika očekuju da će skupina laika, imenovana u Nacionalni odbor za raspravu o svećenicima koji seksualno zlostavljaju svoju pastvu, predstavljati ključ spasa američke katoličke crkve. Međutim, već raste i zabrinutost da u crkvi ponovno dolazi do raskoraka između retorike i prakse. Odlučne mjere, najavljene od strane američke biskupske konferencije, u Dallasu, u lipnju, u praksi ne samo da se provode sporo, nego se ponegdje, dapače, vidi i nazadak, a ne napredak. Neki svećenici, koji su napastvovali djecu, ne uklanjaju se sa svojih položaja onako brzo kako se očekivalo. Isto tako, nastojanja da se poveća uključenost laika u rad crkve dočekuju se često obeshrabrivanjem, a ne angažmanom.

XS
SM
MD
LG