Linkovi

Pletka: Washington i iračka oporba dovoljni za zbacivanje Saddama (1/8/02) - 2002-08-01


Posljednjih se dana u Washingtonu vrlo mnogo govori o Iraku. Kako zbaciti s vlasti Saddama Husseina, koji već godinama razvija oružje za masovno uništavanje? Koja bi u tome bila uloga iračke oporbe? Da li bi Amerika morala sama, vojskom zbacivati irački režim, ili bi joj pomogli europski saveznici? Na ova ptanja za Glas Amerike odgovara Danielle Pletka, vanjskopolitička analitičarka pri Institutu American Enterprise.

Sjedinjene su Države posljednjih deset godina prema Iraku primjenjivale taktiku obuzdavanja – koja se temeljila na međunarodnim snakcijama, zoni zabrane leta nad većim dijelom zemlje, te međunarodnoj inspekciji vojnih postrojenja, dok ih iračko čelništvo krajem devedesetih nije zabranilo. No politika obuzdavanja, kako se čini, nije efikasna. Što Bijela kuća planira kao nadomjestak?

“Mislim da su zaključili da nakon deset godina, taktika obuzdavanja ne funkcionira. Neće niti u budućnosti. Mjere koje su za to potrebne – poput sankcija ili međunarodnih inspekcija – nisu više na raspolaganju. Očito je da Saddama Husseina moramo ukloniti s vlasti” – smatra Danielle Pletka.

Zajednički cilj iračke oporbe i Washingtona

Američka vlada uskoro prima u posjet čelnike iračke oporbe koja djeluje u inozemstvu. O problemima koji tu postoje, gospođa Pletka kaže:

“Jedan od problema koji izvire iz činjenice što nismo bili dovoljno agresivni prema Saddamu je to što iračka oporba već godinama najviše ratuje između sebe, umjesto da se okrene prema Bagdadu” – kaže Danielle Pletka, te dodaje: zbog toga čelnike iračke oporbe sada i dovode u Bijelu kuću. Cilj sastanka je, među ostalim, ujediniti ih, reći im da je cilj zajednički, te pronaći način da se cilj – svrgavanje Saddama – i ostvari.

Hoće li se u tome morati angažirati i američke snage, ili će kao u Afganistanu biti dovoljna pretežito domaća oporba?

To je otvoreno pitanje, kaže ova američka stručnjakinja za Irak. “Činjenica je da irački Kurdi imaju desetke tisuća ratnika. Tu su i Shiiti na jugu Iraka. Sve su to protivnici režima. Glavno je pitanje koordinacije između nas i njih.”

Možemo i bez saveznika

A što je s koordinacijom sa europskim saveznicima, od kojih se mnogi protive mogućoj američkoj akciji protiv Iraka?

"Aktivna diplomacija je vrlo važna. Jasno je da želimo da nas saveznici podrže. Želimo li da se izravno bore uz nas? – to možda i nije toliko važno. Možemo i bez njih. Mislim da će Britanci svakako biti s nama. Podrška Turske također je važna – smatra Danielle Pletka. Ona upozorava da bi bilo pogrešno kada bi Washington odustao od akcije protiv Iraka samo zato što se tome protive Europljani. “Kada bi tako postupali, ne bi ništa nikad napravili, niti u Iraku, a niti drugdje” – smatra Danielle Pletka iz Instituta American Enterprise.

XS
SM
MD
LG