Linkovi

Stražar iz Omarske pušten iz zatvora prije odsluženja pune kazne (31/7/02) - 2002-07-31


Nakon dvije trećine odslužene kazne, haaški je Tribunal oslobodio Milojicu Kosa. Koja je pozadina neočekivane odluke o prijevremenom oslobađanju šefa zatvorske smjene u logoru Omarska?

Milojica Kos, zapovjednik stražarske smjene u logoru Omarska, osuđen prvostupanjskom presudom za ratne zločine na šest godina zatvora, oslobođen je odlukom predsjednika haaškog Tribunala za ratne zločine.

Drugi ovakav slučaj u povijesti haaškog kaznenog suda – prvi je prije isteka kazne oslobođen Dragan Kolundžija – utemeljen je Statutom Tribunala i u nizozemskom pravnom sustavu. Kosa je uhvatio SFOR još 1998. godine, u zatvoru je proveo skoro tri i pol godine prije izricanja kazne što mu je uračunato u zatvorski staž.

Dokumenti koji su mu omogućili raniji izlazak na slobodu, osim što je odradio dvije trećine vremena, su memoramdum Tužiteljstva o suradnji s istražiteljima i privola ureda Carle del Ponte na skraćenje kazne, pozitivan izvještaj upravnika pritvorske jedinice a predsjednik Tribunala Claude Jorda osobno se sastao s osuđenim kako bi izravno razmotrio zahtjev.

Prijevremeno oslobađanje Kos je zavrijedio ocjenom težine prekršaja, predsjednik Tribunala uzeo je u obzir njegovo više nego uzorno, primjereno ponašanje u zatvoru, želju da se integrira u zajednicu i ne ponovi zlodjela, potom dobro mentalno i tjelesno zdravlje, vezanost za obitelj kao i mogućnost da nađe zaposlenje.

Tribunal je, oslobađajući Kosa, podsjetio da su četvorica osuđenih već odležala kazne – uz Kosa i spomenutog Kolundžiju riječ je o Draženu Erdemoviću i Zlatku Aleksovskom. Sedmorica osuđenih su na izdržavanju kazne, a četvorica čekaju na transfer u zatvor neke do jedanaest zemalja koje su svoje zatvore stavile na raspolaganje Tribunalu.

XS
SM
MD
LG