Linkovi

Članovi Kongresa traže pojedinosti moguće akcije protiv Iraka (30/7/02) - 2002-07-30


Pred jednim odborom američkog Senata ovog tjedna počinje rasprava o mogućem američkom napadu na Irak kojim bi se htjelo zbaciti Saddama Husseina. Ta sjednica održava se u jeku niza novinskih izvješća o mogućoj vojnoj akciji protiv Iraka.

Predsjednik Bush, koji je nazvao Irak dijelom “osovine zla”, optužuje Saddama Husseina za podršku terorizmu i pokušaje proizvodnje oružja za masovno uništavanje. Predsjednik je otvoreno spomenuo mogućnost da Sjedinjene Države poduzmu vojnu akciju za zbacivanje iračkog čelnika. Članovi Kongresa iz Demokratske stranke pozvali su predsjednika Busha da izvijesti zastupnike o strategijama koje njegova vlada razmatra po pitanju Iraka. Jedan od najistaknutijih među njima je senator Robert Byrd iz Zapadne Virginije.

"Podsjećanje na tamna vremena leži u administraciji koja vjeruje u držanje Kongresa i američkih građana neinformiranima o njenim namjerama prema Iraku. Čujemo dosta zveckanja oružja i spominjanja napada na Irak. Vlada predsjednika Busha bi se trebala staviti u istu ravan s Kongresom jer su to dvije ravnopravne grane vlasti. Kongres nije podređen izvršnoj vlasti, nikada nije bio, niti će biti. Dajte da čujemo više o ovom planu da se napadne Irak."

Nedavna novinska izvješća istaknula su neke rasprave koje se vode unutar administracije predsjednika Busha glede Iraka. New York Times je u ponedjeljak izvijestio da američki dužnosnici razmatraju ideju zauzimanja Bagdada, jednog do dva ključna zapovjedna centra, te skladišta oružja u nadi da će to blokirati iračko čelništvo i pridonijeti padu vlade Saddama Husseina. Times je naglasio da predsjedniku Bushu niti njegovoj ekipi za nacionalnu sigurnost još nisu predstavljeni službeni planovi.

Prije nekoliko tjedana isti je list javio da postoji plan o masovnoj invaziji na Irak u kojem bi zračne, kopnene i mornaričke snage napale iz tri smjera s ukupnim angažmanom 250 tisuća vojnika. U nedjelju je, pak, Washington Post ponudio znatno drugačiji scenario tvrdeći da mnogi časnici američke vojske uopće ne vjeruju da Saddam Hussein predstavlja neposrednu opasnost. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer izjavio je da ne želi spekulirati o bilo kakvoj vojnoj akciji protiv Iraka. No članovi Kongresa, demokrati i republikanci, vjeruju da se o treba održati rasprava o politici prema Iraku. U tom smislu, senatski Odbor za vanjsku politiku sutra započinje raspravu, a predsjedatelj tog Odbora, demokrat Joseph Biden iz Delawarea, kaže da postoji niz pitanja na koja želi odgovore.

"Što je priroda prijetnje? Kada krenemo, odnosno ako krenemo u akciju i zbacimo Saddana Husseina, koliko dugo ćemo tamo ostati? Hoće li desetine tisuća vojnika ostati u Iraku tri, četiri, pet godina?"

Senator Biden želi znati koje se opcije razmatraju i s kakvim posljedicama. On dodaje da vojnu akciju protiv Iraka ne treba očekivati uskoro, barem ne prije studenoga.

XS
SM
MD
LG