Linkovi

SAD: Izraelski napad u Gazi "pretjerana uporaba sile" (24/7/02) - 2002-07-24


New York Times piše o oštro sroćenom priopćenju Bijele kuće u kojemu se izraelski napad u Gazi karakterizira kao "pretjerana uporaba sile". Kako piše Times, predsjednik Bush je bio, prema riječima jednog njegovog pomoćnika, "vidno srdit" vidjevši izvješća o žrtvama napada u kojemu je korišten zrakoplov F-16, američke proizvodnje, kako bi izbacio laserski navođenu bombu od jedne tone.

Izrael, pak, nakon prvih reakcija koje su bile slavodobitne, kako piše New York Times, sada spašava obraz, sučeljen s glasnim kritikama iz svijeta, ali i u zemlji. U to ime, izraelska je vlada odmah reagirala na priopćenje Bijele kuće izjavom u kojoj se kaže da "vlada nije imala drugog izbora nego da napadne osobu koja je bila izravno odgovorna" za prošlotjedni palestinski napad na autobus pun izraelskih civila. New York Times citira riječi jednog visokog izraelskog vojnog dužnosnika, "Ne bismo to učinili da smo znali kakve će biti posljedice."

Washington Post na svojoj naslovnici donosi priču o do sada neobjavljenim sukobima unutar afganistanske vlade, natuknuvši da bi upravo ti sukobi mogli biti razlog što američki specijalci čuvaju afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija. Naime, njegov ministar obrane Mohammed Fahim, koji stoji i na čelu tajne policije, prije deset godina je brutalno zatočio i ispitivao gospodina Karzaija. On je, naime, i tada bio šef tajne policije, koju je pratio zao glas o torturama i neobjašnjivim ubojstvima.

A, kad već spominjemo torture, evo još jednog članka s naslovnice Washington Posta. Savezna porota na sudu u Floridi presudila je da dvojica bivših salvadorskih generala, - koja sada žive u Sjedinjenim Državama -, moraju žrtvama svoje torture, - njih troje koji su ih tužili -, platiti odštetu u visini od 54 milijuna i 600 tisuća dolara. Ovo je prvi puta da je porota presudila protiv bivših vojnih zapovjednika koji su se pojavili pred sudom da se obrane. Dosadašnje presude, poput one protiv Radovana Karadžića, donošene su samo protiv optuženika u odsutnosti.

XS
SM
MD
LG