Linkovi

Britanija najavljuje modernizaciju vojske (23/7/02) - 2002-07-23


Britanski ministar obrane Geoffrey Hoon najavio je u četvrtak planove za modernizaciju britanske vojne opreme, posebice tehnologije koja se koristi u izviđanju. Britanske vojne potreba za Glas Amerike analizira Colin Robinson, stručnjak za britansku vojsku u Centru za obrambene infromacije ovdje u Washingtonu.

Robinson: Britanska vojna oprema je jedna od najboljih na svijetu. No, u nekim specifičnim područjima nije toliko dobra kao američka. Čitav NATO savez zaostaje za Sjedinjenim državama. Britanska vojna tehnologija, općenito gledano, ne zaostaje toliko za onom Sjedinjenih Država. Možda ona nije najbolje prilagođena novim vrstama ratovanja s kojima ćemo se sučeliti u anti-terorističkoj borbi, ili situacijama tipa Afganistanske, ali još uvijek raspolaže vrlo, vrlo moćnom konvencionalnom opremom.

Crosby: Ministar obrane Hoon istaknuo je da je jedan od prioriteta brz transport postrojbi u neko područje i iz njega. Da li britanske transportne mogućnosti zaostaju u ovom trenutku?

Robinson: U usporedbi sa Sjedinjenim državama, da. Britanska vojska ne posjeduje kapacitete za transport postrojbi, naoružanja i opreme poput američkih. Britanija ima ukupno četiri teška transportna zrakoplova tipa C-17, američke proizvodnje. U usporedbi s ostatkom NATO saveza, britanski kapaciteti su vrlo dobri. Ta četiri teška transportna zrakoplova tipa C-17, jedini su zrakoplovi te vrste koje posjeduju europski saveznici. Britanija bi zasigurno mogla učiniti više glede transportne infrastrukture, brodova i zrakoplovaali su u mnogo boljoj situaciji od većine drugih članica NATO saveza.

Crosby: Gdje Britanija nabavlja svoju vojnu opremu? Kupuje li je u Sjedinjenim Državama ili je pak nastoji nabaviti na domaćem tržištu?

Robinson: Radi se o mješavini. Neki od novih RO-RO brodova, koji su se nalazili u programu razvoja već su u brodogradilištima u Britaniji i u Europi. Zrakoplovstvo će se vjerojatno odlučiti na kupovinu četiri postojeća transportna zrakoplova tipa C-17, umjesto njihovog najma.

Crosby: Ministar obrane želi da Britanija nabavi više bespilotnih izviđačkih letjelica i špijunskih satelita. Znači li to da, pošto su britanske snage toliko aktivne u Afganistanu, da bi ih želio usmjeriti na ta područja?

Robinson: Da, na Afganistan. Ukoliko ih mogu na vrijeme uvesti u vojnu službu, svakako da bi želio u Afganistanu koristiti bespilotne letjelice. Međutim, sumnjam da bi ijedan program, koji bi sada bio pokrenut, uspio biti realiziran dovljno brzo, osim u sluačju kada bi se kupilo postojeću opremu, recimo američku.

Crosby: Kada pogledate prijedlog ministra obrane Hoona, ne čini li vam se da on u stvari kaže da će Britanija na svoja leđa preuzeti nešto veći dio tereta u globalnoj borbi protiv terorizma?

Robinson: Nisam imao neku posebnu priliku da pomno proučim prijedlog. Rekao bih ipak, da se radi o preuzimanju nešto većeg tereta, uvažavajući činjenicu da Britanija i drugi europski saveznici imaju nešto malo drugačija gledišta na čitavu operaciju, iako je Briatnija najbliži saveznik Sjedinjenih Država u ovom ratu.

Britanski ministar obrane također je rekao da su britanski prirpadnici specijalnih postrojbi na redu za modernizaciju i poboljšanja, te da bi i do 6 tisuća pripadnika pričuvnih vojnika moglo biti pozvano u službu ukoliko se pojavi bilo kakva prijetnja na britanskom tlu.

XS
SM
MD
LG