Linkovi

Robinson: Nova vrsta ropstva (23/7/02) - 2002-07-23


Visoko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za ljudska prava predstavilo je izvještaj o trgovini ženama i djecom u zemljama jugoistočne Europe. Dokument ukazuje na činjenicu da organizirani kriminal zarađuje milijune dolara, šaljući žene iz balkanskih i istočnoeuropskih zemalja u zemlje Europske unije, da tamo rade kao prostitutke. Po uhićenju, žene se u pravilu tretiraju kao kriminalke, a ne žrtve, dok šverceri uglavnom prolaze nekažnjeno – tvrdi se u izvještaju svjetske organizacije.

Prema izvještaju, trgovina ljudima postala je vrlo profitabilna kriminalna djelatnost, nadmašuje ju jedino šverc drogom te trgovina oružjem. Međutim, kako kaže Gerard Stoudman iz Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi, na Balkanu je ova djelatnost popularnija od droge i naoružanja. Naime, prodaja žena u svrhu prostitucije je manje opasna.

"Tu se zarađuje dobar novac, a i opasnost je manja. Druge također donose velik novac, ali je to opasnije. Oni koji organiziraju prodaju žena i djevojaka obično se lako izvuku: naime, u pravilu u zatvoru ne provedu dugo vremena. Zbog toga treba raditi na tome da se cijeli kriminalni lanac u zakonskom pogledu regulira."

Gospodin Stoudman kaže da mnoge žene iz istočne Europe, žrtve takve trgovine, završavaju na Kosovu i Bosni i Hercegovini – u javnim kućama. Postojanje ovih javnih kuća povezuje se s nazočnošću međunarodnih mirovnih misija u tim regijama.

U izvještaju Ujedinjenih naroda, Hrvatska se – za razliku od Albanije, Bugarske, BiH, Jugoslavije, Makedonije, Moldavije i Rumunjske – kategorizira kao zemlja tranzita, a ne kao država podrijetla ili krajnjeg odredišta trgovine ženama i djecom.

U izvještaju se navodi da je ovaj problem postao aktualan nakon pada komunizma – s povećanjem siromaštva i otvaranjem državnih granica u regiji.

Policija i sudstvo žene i djevojke koje se ilegalno prebacuju iz zemlje u zemlju u pravilu smatraju ilegalnim useljenicima. Po uhićenju, tretira ih se poput kriminalaca. Slijedi deportacija, no ljudima koji su ih poslali na put u nepoznato u pravilu se ne događa ništa – navodi izvješće svjetske organizacije.

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Mary Robinson naziva ovaj oblik organiziranog kriminala “novom vrstom ropstva.” Broj žrtava, kaže ona, gotovo je nemoguće utvrditi: "Razlog za to jest činjenica što su žrtve u vrlo teškom položaju, nemaju osobnih i putnih isprava. Radi se o švercu ljudima."

U izvješću se navodi da trgovina ženama ne bi bila uspješna kada za nju ne bi bilo interesa u državama zapadne Europe, poput Njemačke, Švicarske, Italije i Britanije. Vlasti u tim zemljama, kaže se u izvješću, čine vrlo malo kako bi spriječile šverc ljudima.

XS
SM
MD
LG