Linkovi

Vlada ima obvezu oživjeti jedan od velikih uspjeha kapitalističkog sustava, a to je tržište dionica 22/7/02 - 2002-07-22


Uredničkim komentarima današnjih američkih dnevnih novina dominiraju dvije teme: nacionalna sigurnost i pad vrijednosti dionica.

Predsjendik Bush predlaže da pojedine skupine djelatnika, poput recimo popravljača televizijskih aparata ili poštara – dakle – oni koji imaju pristup privatnim rezidencijama, počnu prijavljivati osobe za koje im se čini da bi mogle biti povezane s nekim sumnjivim aktivnostima. Radi se o prijedlogu jedne protuterorističke mjere, koja, medjutim, zabrinjava mnoge. Medju njima je i "New York Times":

“Ukoliko vam, s početkom slijedećeg mjeseca, susjedi počnu iskazivati veliko zanimanje za vaše planove za odmor , tada ste vjerojatno meta prvih sudionika Sustava za terorističke informacije i prevenciju – skraćeno TIPS-a….Busheva administracija namjerava regrutirati milijune Amerikanaca da špijuniraju vlastite sugradjane te da tu informaciju prenesu u centraliziranu bazu podataka. Ovaj nepromišljeni program domaćeg špijuniranja treba zaustaviti još prije njegovog početka…

I "Palm Beach Post" – dnevnik s Floride – kritizira ovu ideju, zazivajući konotacije s Kubom Fidela Castra, Sovjetskim savezom i nacističkom Njemačkom: “Bez obzira kako se bude razvijao, TIPS program donijet će više problema negoli rješenja.“

Druga velika tema današnjih uvodničara jest strmoglava spirala pada vrijednosti dionica do koje je došlo zbog otkrića skandaloznih malverzacija u načinu vodjenja poslovnih knjiga. Te su malverzacije i prijevare dovele do općenitog pada povjerenja ulagača. No,floridski "Sun Sentinel", iz Fort Lauderdala smatra da možda postoji još jedan razlog ovome strmoglavom padu:

“Gospodarstvo je u porastu, no vrijednost dionica opada i to iz više razloga. Svima je jasno da varke kojima se služe korporacije pri ovome igraju veliku ulogu. ..Medjutim, postoji još jedan gospodarski faktor, koji možda igra ulogu, a o kojemu mnogi ne žele govoriti: Povratak crvene zone u savezni proračunski saldo: Naime, procjenjuje se da će ovogodišnji deficit iznostiti 165 milijardi dolara…"

U Connecticutu, hartfordski "Courant" smatra da bi američke korporacije trebale obračunavati dionice koje isplaćuju uposlenicima kao izdatak i taj cjelokupni iznos knjižiti kao trošak. Većina modernih korporacija naime, taj iznos ne obračunava na taj način. A kalifornijski "San Francisco Chronicle" lamentira nad činjenicom da su mnogi tzv. “obični ljudi” prošlog desetljeća počeli kupovati dionice, a da nikada nisu dovoljno dobro shvatili popratni rizik. Uvodničar sumira:

"Sve dok je život bio lagodan – a burze cvale – nitko se nije zanimao za reformu računovodstva …No sada, kad je pokazatelj industrijskog prosjeka Dow Jones pao za 20 posto od ožujka, zapomaganje je beskonačno … Očito nam slijede novi propisi kako bi se tržište očistilo od takvih trikova. A zadatak je Washingtona da modificira te promjene na način kojim će biti moguće oživjeti jedan od uspjeha kapitalističkog sustava – tržište dionica…. "

XS
SM
MD
LG