Linkovi

Mame surferice (19/7/02) - 2002-07-21


Kako si većina nas, - običnih smrtnika -, zamišlja američke surfere? Vjerojatno onako kako smo ih zapamtili po Beach Boysima, filmu "Veliki val" i reklamama. Dakle, mladići koji više naliče Adonisu nego prosječnom svijetu.

E, tako je možda bilo nekad, ali, zasigurno nije više! Ovih dana, mnogi od surfera nalikuju Nancy Steele, 32-godišnjoj kućanici iz Santa Barbare, u Californiji. Gospođa Steele je rođena i odrasla u Virginiji i prvo je daskanje vidjela tek kad je doselila u Californiju. Prvi puta se sama oprobala u «jahanju na valovima» prije dvije godine, kada joj je suprug poklonio njezinu vlastitu dasku. Danas, ona barem dva puta tjedno odvozi svog sina u igraonicu, sastaje se s drugim "surfing" mamama i zajedno odlaze na neku od omiljenih lokacija za surfing.

Ove mame u tridesetim ili četrdesetim godinama ne mogu zamisliti da im prođe tjedan a da se ne nađu jašući na vrhu vala. Još prije samo pet godina, svi bi se na plaži okretali na prizor žena na daskama, - posebice ako te žene više nisu tinejđerke. Sada, kako kaže predsjednik Američkog daskačkog saveza, Paul West, daskanje među ženama je naprosto eksplodiralo – 1996. deset posto surfera su bile žene, do 2001. bilo ih je već dvostruko više, a danas, od 2 i pol milijuna surfera u Americi, pola milijuna su žene.

Ono što najviše začuđuje poznavatelje tog sporta jest da je najveći broj tih žena ne samo u tridesetima ili četrdesetima, nego i u pedesetima i šezdesetima, a u daskanju su posve nove – većina ih je, baš kao i gospođa Steele, prvi puta stala na dasku za surfanje tek u zadnjih godinu, dvije. Pojavili su se tečajevi daskanja prilagođeni posebno takvoj dobnoj populaciji, kao i, - ono što ženama nikada ne može ne biti važno! -, posebna odjeća i oprema, koje su bolje prilagođene ženstvenijim linijama.

Žene su unijele neke drastične promjene u mentalitet daskanja. Čitava surfing kultura bila je ne samo muška, nego i izrazito kompetitivna i teritorijalna. Žene, s druge strane, surfing doživljavaju i kao sport i kao svojevrsno društveno okupljanje. Kako kažu poznavaoci prilika, sa ženama u surfing je ušao i duh kooperacije; one jedna drugu podučavaju, ohrabruju i, na koncu, često zajedno hvataju iste valove.

XS
SM
MD
LG