Linkovi

Bush o slobodnom Iranu (16/7/02) - 2002-07-20


Prema riječima predsjednika Georgea Walkera Busha “narod Irana želi istu slobodu, ljudska prava i mogućnosti kakve se pružaju drugim ljudima diljem svijeta. Njihova bi vlast trebala uslišati njihove nade.”

Predsjednik se Bush oglasio ovim ocjenama 12. srpnja kada je Bijela kuća izdala posebno prioopćenje reagirajući na demonstracije iranskih studenata, te na ostavku koju je podnio poznati muslimanski vjerski dostojanstvenik. Studenti su obilježili godišnjicu studentskih demonstracija održanih u srpnju 1999.godine, kada su ih iranske vlasti brutalno ugušile. Ayatollah Jalaleddin Taheri priopćio je da napušta mjesto vodje molitvi petkom u gradu Isfahanu. Time je izrazio protivljenje činjenici da – kako je rekao – muslimanski svećenici koji kontroliraju iransku vladu nastavljaju blokirati reforme koje žele provesti dužnosnici koje je izabrao narod. Više od 100 članova iranskog parlamenta potpisalo je pismo podrške ayatolli Taheriju.

Kako je to istaknuo predsjednik Bush, “na zadnjim i predzadnjim predsjedničkim izborima – kao i na desecima parlamentarnih i lokalnih izbora – ogromna je većina iranskog naroda glasovala za političke i ekonomske reforme. Njihove glasove, medjutim, ne slušaju stvarni vlastodršci u Iranu - predstavnici vlasti koje nije birao narod. Prevladala je destruktivna i isključiva politika, te se u svakodnevnom životu Iranaca vrlo malo toga promijenilo.”

Predsjednik je Bush rekao da “vlasti i dalje uhićuju iranske studente, novinare i članove parlamenta, koje se zatim fizički maltretira i zlostavlja zato što zagovaraju reforme, ili kritiziraju sadašnju vlast. Pritisak se vrši na neovisne publikacije. A talentirani studenti i stručnjaci – sučeljeni s kombinacijom premalog broja radnih mijesta i ograničenjih sloboda – nastavljaju tražiti posao u inozemstvu, umjesto da u Iranu grade budućnost svoje zemlje. U medjuvremenu – rekao je gospodin Bush - “članovi vladajućeg režima i njihove obitelji nastavljaju opstriurati reforme, prikupljajući nezakonito stečene blagodati.”

Prema riječima predsjednika Busha, Iran je “kolijevka ponosne civilizacije, s bogatim nasljedjem potrebe za učenjem i napretkom. O budućnosti Irana odlučit će iranski narod. U ovom trenutku, narod Irana se obračunava s teškim pitanjima o tome kako izgraditi suvremeno društvo 21.stoljeća koje je istovremeno musliumansko, napredno i slobodne.”

”Prijateljski odnosi izmedju naroda Irana i Sjedinjenih država su povijesni” – rekao je gospodin Bush. “Kako se iranski narod bude kretao ka budućnosti koju će odrediti veća gradjanska sloboda, te veća tolerancija - oni neće imati veće prijatelje od Sjedinjenih Država.”

XS
SM
MD
LG