Linkovi

Osama bin Laden, živ ili mrtav? (20/7/02) - 2002-07-20


Za Osamom bin Ladenom se intenzivno traga već mjesecima, no stječe se dojam da je jednostavno nestao. Ipak, tajnoviti čelnik al-Qaide i njegova organizacije i dalje su teme brojnih, često kontradiktornih nagađanja.

"Osama bin Laden je vjerojatno mrtav" – izjavio šef Odjela Saveznog istražnog ureda FBI-a za protuobavještajne aktivnosti Dale Watson.

"Bin Laden je živ i priprema nove napade" – čulo se od operativca al-Qaide Sulaimana abu Ghaitha.

"Bin Laden je živ, ali se oporavlja od rane na ramenu" – ustvrdio je Abdel-Bari Antwan, urednik londonskog dnevnika na arapskom jeziku Al-Quds Al-Arabi.

Pike: Opasna je mreža, a ne pojedinac

Svejedno je koju od ovih teza ćete izabrati – kaže John Pike, direktor organizacije za obrambenu politiku Global Security-dot-org. "Mnogi bin Ladena doživljavaju kao negativca iz filma, u kojem je glavni problem neki zli genijalac. No, stvar je u tome da postoji cijela mreža njemu odanih ljudi, koji su spremni dati život za svoje političke ciljeve. To je opasno za Sjedinjene Države, a ne Osama bin Laden."

Gospodin Pike priznaje da je teško znati koliko je zapravo opasna al-Qaida. Broj njenih pripadnika procjenjuje se na od nekoliko stotina do više stotina tisuća ljudi. Prema riječima gospodina Pikea, važno je razlikovati simpatizere od operativaca, a bolju spoznaju o broju aktivnih članova al-Qaide dobit ćemo, nažalost, kada izvede sljedeći napad.

Johnson: al-Qaida slabija nego prije 11. rujna

U međuvremenu, posve je očito da je al-Qaida u bijegu - ističe Larry Johnson, bivši zamjenik direktora ureda State Departmenta za borbu protiv terorizma. "Dosta je toga već postignuto. Al-Qaidini kapaciteti su ugroženi, izvori financiranja eliminirani, brojni njeni pripadnici su uhićeni. Stoga mislim da je sada daleko manje spremna za izvođenje raznih operacija nego što je to bila prije napada od 11. rujna."

Otada je al-Qaida preuzela odgovornost za samo jedan uspješan napad – ekploziju bombe pred sinagogom u Tunisu. Radilo se – priopćili su planeri napada – o osveti za patnje Palestinaca. Gospodin Johnson također vjeruje da je al-Qaida stajala i iza dva napada u Pakistanu, u kojem još uvijek ima široku podršku i veze s državnom obavještajnom službom.

Nedostaci novačenja preko interneta

Al-Qaida – objašnjava gospodin Pike – okuplja pristaše putem interneta, uz pomoć raznih web stranica kratkog vijeka: "Al-Qaida nije monolitna organizacija, poput, primjerice američkih marinaca, već je sličnija nekom društvenom pokretu. Jasno je da na svijetu ima mnogo ljudi koji misle da je Amerika izvor svih problema i da rješenje stoga leži u oružanoj borbi protiv Amerike. Internet je takvim ljudijma dao priliku da se okupljaju, da razmjenjuju mišljenja, da šire svoju poruku i da regrutiraju pristaše."

Međutim, teroristi regrutirani preko interneta rijetko su kada pouzdani – ističe gospodin Johnson. Treba se samo sjetiti Richarda Reida, koji je pokušao detonirati eksploziv sakriven u cipeli. Entuzijazam ne može zamijeniti znanje. Iako su takvi teroristi nesposobni - kaže gospodin Johnson – Sjedinjene Države ne bave se njima dovoljno ozbiljno.

Središnja obavještajna agencija CIA ukinula je ograničenja na angažiranje upitnih pojedinaca u inozemstvu za potrebe prikupljanja obavještajnih podataka. Ipak, gospodin Johnson ne očekuje nikakve brze rezultate. Prema njegovim riječima, dugogodišnji problemi ne rješavaju se preko noći. Teroriste je – kaže on – najlakše zaustaviti ukoliko im se osobno približi i ukoliko se prati njihovo kretanje. A to znači – ocjenjuje ovaj bivši dužnosnik State Deparmenta - da ponekad treba zanemariti političku pristojnost.

XS
SM
MD
LG