Linkovi

Zbog čega je u slučaju 'američkog talibana' došlo do izvansudske nagodbe? (16/7/02) - 2002-07-16


Amerikanac John Walker Lindh, koji je zarobljen kao borac afganistanskih talibana, priredio je jučer veliko iznenađenje izjasnivši se krivim po dijelu optužnice koja ga tereti za suradnju s talibanima i al-Qaidom. 21-godišnji Lindh priznao je pred saveznim sudom u blizini Washingtona da je bio talibanski vojnik.

Prema sporazumu sklopljenom sa saveznim tužiteljima, zauzvrat su tužitelji povukli ozbiljniju optužbu da je planirao ubojstva američkih građana. Umjesto doživotnog zatvora, sada mu prijeti najviše 20 godina iza rešetaka. O ovom smo slučaju razgovarali sa stručnjakom za međunarodno ratno pravo Ericom Mullerom.

Iako je Lindhovo izjašnjavanje za mnoge predstavljalo pravo iznenađenje, stručnjak za međunarodno pravo sa sveučilišta North Caroline Eric Muller nije bio posebno iznenađen. Profesor Muller pratio je slučaj Johna Walkera Lindha od samog početka, kada je predvidio da će optuženik postići nagodbu s tužiteljima, odnosno, da slučaj neće doći pred sud.

Je li vlada zapravo željela izbjeći suđenje? "Mislim da je to, barem izvana, najuvjerljivije objašnjenje. Ovakva nagodba obično je rezultat prilično opsežnih privatnih pregovora između branjenikovog odvjetnika i Ministarstva pravosuđa. Naravno, takvu nagodbu treba odobriti na najvišim mjestima. Siguran sam da ju je odobrio i sam ministar pravosuđa Aschcroft. No, vjerujem da je vlada odustala od suđenja kada je došlo vrijeme da se iznesu dokazi i kada su Lindhovi odvjetnici počeli ulagati žalbe zbog načina na koji se do dokaza došlo."

Vlada je, smatra profesor Muller, također željela dobiti što više informacija od optuženika. Stoga je gospodin Lindh pristao, u okviru nagodbe, na punu suradnju u istrazi. Kako profesor Muller objašnjava, istražitelji će sada imati priliku ponovno razgovarati s optuženikom, a prilikom samog izricanja presude, obavijestit će sud o stupnju njegove suradnje u istrazi. To će, pak, utjecati i na samu presudu. Ipak, profesor Muller vjeruje da američki taliban neće vlastima biti od velike koristi, jer se čini da je doista bio samo obični vojnik u talibanskim redovima, kao što je to od početka tvrdio.

U vezi s terorističkim aktivnostima al-Qaide uhićena je još barem jedna osoba koja tvrdi da je američki državljanin. Može li on slučaj Johna Walkera Lindha upotrijebiti kao presedan? "Prihvaćanje krivice nema zapravo vrijednost presedana. Istražitelji bi Lindhov slučaj mogli iskoristiti da bi drugog optuženika uvjerili da postupi isto kao Lindh. Mogli bi mu reći: “Vidiš, tvoj suborac je popustio. Za tebe bi bilo najbolje da se povedeš za njegovim primjerom.”

Ipak, kaže Eric Muller sa sveučilišta North Caroline, nagodba u slučaju Johna Walkera Lindha mogla bi ohrabriti druge u sličnoj situaciji. Naime, ukoliko se nagodba shvati kao popuštanje od strane vlade, to bi moglo navesti i druge optuženike da počnu tražiti više za sebe.

XS
SM
MD
LG