Linkovi

CSM: Pad dolara - glavobolja za sve! (8/7/02) - 2002-07-08


Nakon nedavnog napada na šalter izraelskog zračnog prijevoznika El Ala u losangeleskoj zračnoj luci u američkim medijima se ponovno otvorilo pitanje sigurnosti od terorizma u zračnom prometu. Jedan od novih prijedloga za poboljšavanje sigurnosti upravo razmatraju brojne zračne luke u zemlji uključujući i onu u Los Angelesu. Prema tom prijedlogu, piše Christian Science Monitor, putnike bi se pregledavalo prije nego što uđu u terminale zračnih luka. To, međutim, podrazumijeva izgradnju novih objekata za pretraživanje koji bi, na primjeru međunarodne zračne luke u Los Angelesu, mogli koštati i 10 milijardi dolara. Administracija predsjednika Busha predložila je u proračunu za sljedeću godinu izdvajanje šest milijardi i 800 milijuna dolara za poboljšavanje sigurnosti u zračnim lukama.

Isti list osvrće se i na jedan monetarni trend koji se odvija u sjeni velikih računovodstvenih skandala niza američkih korporacija, a taj je pad vrijednosti dolara. Od veljače do danas američka valuta izgubila je pet posto vrijednosti u odnosu prema euru, jenu i britanskoj funti. Drugim riječima, američki dolar pao je na najmanju vrijednosti u protekle dvije godine. Christian Science Monitor upozorava na niz posljedica koje bi taj trend mogao izazvati. Strani ulagači u američke dionice mogli svoj kapital prebaciti negdje drugdje jer gubi na vrijednosti. To bi, pak, dovelo do problema u popunjavanju državnog proračuna što bi moglo rezultirati povećavanjem kamatnih stopa i poskupljivanjem mnogih proizvoda i nekretnina koje se kupuju na kredit poput automobila i kuća. Međutim, ni u Japanu niti u Europi mnogi nisu sretni padom dolara. Jačanje njihovih valuta, naime, poskupljuje izvoz što bi moglo pridonjeti usporavanju gospodarskog rasta.

I na kraju pregleda američkog tiska o nimalo ružičastoj situaciji u američkom telekomunikacijskom sektoru. Oko pola milijuna ljudi ostalo je bez posla. Desetine kompanija su bankrotirale, a procjenjuje se da je propalo oko pola bilijuna dolara u investicijama. Međutim, kako piše Washington Post, postoji još jedna žrtva implozije američkog telekomunikacijskog sektora, a to je vizija njegove budućnosti. Vjerovalo se, naime, da će deregulacija i nove tehnologije dovesti do tržišne utakmice velikog broja kompanija što bi dalo novi zamah industriji. Umjesto toga, na obzoru ponovno ostaju samo najveće kompanije koje imaju dovoljno kapitala za modernizaciju svojih sustava.

XS
SM
MD
LG