Linkovi

Ljubavna priča eBaya i njegove potrošačke baze (6/7/02) - 2002-07-08


Četrdesettrogodišnja Karen Young, domaćica iz Crawfordsvillea, u Indiani, tvrdi da joj je internetska dražbovaonica eBay promijenila život: «Dok nisam otkrila eBay, svoje bih slobodno vrijeme provodila sjedeći u fotelji i ne radeći ništa. Sada sam potpuno druga osoba.» Gospođa Young je, zaista, posve u skladu s vlastitim tvrdnjama, postala slavna na eBayu prodajući proizvode za pakiranje paketa, tako da je među ostalim mušterijama eBaya poznata po nadimku «Bubble Lady».

Njezin primjer nije usamljen. Online dražbovaonica koja je pionirski utrla put kulturološki i ekonomski potpuno novom načinu na koji Amerikanci kupuju, ima potrošačku bazu na kojoj bi joj svatko pozavidio – gotovo 50 milijuna mušterija, koje su joj takorekuć fanatično odane. Toliko odane da ih se na nedavnoj konvenciji, - organiziranoj poput sci-fi konvencija -, okupilo oko 5 i pol tisuća, dvostruko više nego što su se organizatori nadali.

Toliko odane da ih 90 posto uopće više ne želi trgovati nigdje drugdje, da svoje kupnje ne vide kao «kupnje» nego kao «pobjede» u nadmetanju i da direktoricu kompanije, milijarderku Margaret Whitman, u online razgovorima nazivaju familijarno samo «Meg». U svijetu biznisa, oni su jednako odani kao što su za rock zvijezde skupine obožavatelja koje ih prate s jednog koncerta na drugi. Jedini drugi kupci koji im se približavaju po lojalnosti su vlasnici kompjutera Macintosh, koji, u najvećem broju, već više od dva desetljeća dijele uspone i padove s kompanijom «Apple», ili, pak, vječno mladi obožavatelji motocikla Harley-Davidson.

Stručnjaci kažu da upravo takva potrošačka baza eBayu otvara vrata da jednog dana postane drugi Wal-Mart – idealna tržnica gdje se ponuda i potražnja susreću u realnom vremenu. Međutim, dodaju ti isti stručnjaci, to se neće dogoditi ako kompanija pokvari odnose sa svojom potrošačkom bazom. A, posljednjih mjeseci vide se znakovi nategnutih odnosa.

Ebay, naime, širi svoju bazu mušterija i to, prvenstveno, u korporativnom sektoru – prema velikim kompanijama: IBM, Sears, Disney, Microsoft, Dell, Gateway i slične. Tako je i na konvenciji eBayovaca najveći broj štandova pripadao upravo tim velikim kompanijama. Malih običnih prodavača i kolekcionara, - dakle upravo onih na čijim je ramenima eBay izrastao -, gotovo da nije bilo.

Za sada, tvrde poznavaoci prilika, nategnuti odnosi vide se većinom samo u gorkim prigovorima na web sajtu kompanije i u desecima online «chat rooms», gdje se eBayovci okupljaju na druženje u kibernetskom prostoru. Uprava kompanije, uostalom, tvrdi da, bez obzira što pokušava privući mušterije iz svijeta velikih korporacija, individualni prodavači i kupci čine više od 90 posto prihoda eBaya.

Taj prihod, pak, nije mali. Ebay je najveća internetska kompanija, koju recesija gotovo i da nije pogodila. Prošle su godine njezini korisnici izmijenili 170 milijuna proizvoda, u vrijednosti od gotovo 9 i pol milijardi dolara. Ove godine, prihod je porastao za 59 posto, pa je netto profit kompanije u prvom tromjesečju iznosio 47 i pol milijuna dolara.

Uz antikvitete i kolekcionarske predmete, koji se uobičajeno prodaju na eBayu, ove se godine očekuje i preprodaja rabljenih automobila u vrijednosti od dvije milijarde dolara, te rabljenih kompjutera u vrijednosti od milijarde dolara. Uvest će se i preprodaja nekretnina, industrijske opreme, pa i ulaznica za razne koncerte i kazališne predstave. Riječima jednog od eBayovih obožavatelja: «To je budućnost globalne ekonomske demokracije!»

XS
SM
MD
LG