Linkovi

Osvajanje tržišta važnije od profita (5/7/02) - 2002-07-05


Nedavno otkriće da je američki telekomunikacijski div WorldCom falsificirao svoje profite poslužilo je kao ilustracija širih ekonomskih nevolja u kojima se nalazi globalna telekomunikacijska industrija.

Analitičari kažu da je uvjerenje da će nezapamćeni rast Interneta dovesti do naglog rasta potražnje za telekomunikacijskim uslugama tijekom devedesetih glavni uzrok nevolja kompanija u ovom sektoru. Ulagači su bili spremni spekulirati s novom tehnologijom, a kompanije su se natjecale za njihova sredstva.

Istovremeno, kaže profesor komunikacija sa sveučilišta Penn State Robert Frieden, vjerovalo se da je osvajanje tržišta znatno važnije od ostvarivanja profita: "Vladala je – da tako kažem – atmosfera zlatne groznice. Svi su kupovali objekte i polagali podmorske kablove da bi zadovoljili potražnu. Vjerovalo se da će svi provoditi sate gledajući filmove putem interneta. No, kako se pokazalo, sada postoje veliki kapaciteti, ali nema ponude takvih filmova."

Zbog svega ovoga, tijekom proteklih šest godina bilijuni dolara investirani su u telekomunikacije, sve da bi se zadovoljila očekivana potražnja, koja se nije pojavila. U to se vrijeme, kaže profesor Friedan, vjerovalo da kompanija, da bi bila prisutna na globalnoj razini i mogla ponuditi cijeli niz usluga, mora biti što veća. To je pak dovelo do brojnih ujedinjavanja.

"Sve te kompanije – američki AT&T i MCI Sprint, francuski Telecom, Deutche Telekom, britanski Telecom – sve su one imale viziju prisutnosti na globalnoj sceni i svoje uloge na njoj kao izvora svih potrebnih usluga. No, provođenje te vizije nije uspjelo."

A nije uspjelo – kaže odvjetnik i stručnjak za komunikacije Jeff Sanders iz kompanije Arent-Fox – zato jer su kompanije rasle iz krivih razloga. "Jesu li telekomunikacijske kompanije kupovale druge kompanije vođene potrebama svojih potrošača, odnosno, uslugama koje su pružale? Ili su pak u to ulazile u ime ostvarivanja kratkoročnih profita? Mislim da se radilo o ovom potonjem."

Prema riječima gospodina Sandersa, ne bi ga čudilo da se otkrije da su i druge kompanije, poput WorldComa, falsificirale svoje profite. "Svaka od tih kompanija nalazila se pod velikim pritiskom da na kraju svakog tromjesečja pokaže što bolje poslovne rezultate. To već samo po sebi navodi na korištenje agresivnih knjigovodsvetnih metoda, koje dovode do neetičkog ponašanja."

Gospodin Sanders vjeruje da će iz telekomunikacijskog sektora u mjesecima koji dolaze doći još loših vijesti.

XS
SM
MD
LG