Linkovi

Misija UNMBIH-a produžena do 15. srpnja (4/7/02) - 2002-07-04


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda produžilo je policijsku misiju u Bosni i Hercegovini za još dva tjedna – do 15. srpnja. U međuvremenu, nastavljaju se pregovori oko američkog zahtjeva da američki vojnici u mirovnim operacijama svjetske organizacije budu izuzeti od jurisdikcije Međunarodnog kaznenog suda.

Vijeće sigurnosti produžilo je misiju UNMBIH-a samo nekoliko sati prije isteka njenog mandata. No, u sljedeća dva tjedna trebat će naći rješenje za američki zahtjev o izuzeću od jurisikcije Međunarodnog kaznenog suda. Sjedinjene Države žele da američko osoblje dobije imunitet na godinu dana, te da se taj imunitet zatim svake godine produžava. Gotovo sve članice Vijeća sigurnosti oštro se protive tom zahtjevu, koji bi – kako vjeruju – potkopao kredibilitet novoga suda.

Diplomati pokušavaju naći rješenje za američki zahtjev. Nikome se ne sviđa mogućnost da će se jedina svjetska velesila povući iz mirovnih operacija svjetske organizacije. Američki veleposlanik u svjetskoj organizaciji John Negroponte izrazio je uvjerenje da partneri u Vijeću sigurnosti žele nastaviti razgovore o američkom prijedlogu, u nadi da će možda naći obostrano prihvatljivo rješenje.

"Mislim da nam nitko nije zalupio vrata u lice. Stoga smo zaključili da bismo trebali omogućiti nastavak rasprava sljedećeg tjedna," rekao je veleposlanik Negroponte.

U Washingtonu, dužnosnici administracije predsjednika Busha poručili su da će učiniti svoj dio posla na osiguravanju stabilnosti Balkana, no da neće odustati od svojih zahtjeva u Vijeću sigurnosti. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer kazao je da Sjedinjene Države neće popustiti.

"Sjedinjene Države ulažu velike napore da kroz Ujedinjene narode i bilateralne kontakte postignu sporazum, koji bi američkim vojnicima u mirovnim snagama zajamčio imunitet koji tražimo i koji oni zaslužuju," rekao je.

Gospodin Fleischer je jasno dao do znanja da će, bez obzira na ishod spora u Ujedinjenim narodima, Sjedinjene Države naći načina da očuvaju stabilnost na Balkanu.

"Naši mirovnjaci i vojno osoblje na terenu dobro je pripremljeno da provede sve što se od njih traži. U pitanju nije naše povlačenje, već mandat," rekao je.

Prije sinoćnjeg produžetka mandata misije u Bosni i Hercegovini, Europska unija izrazila je spremnost da preuzme misiju ukoliko se Amerikanci iz nje povuku. Unija bi trebala, prema planu, preuzeti misiju u siječnju sljedeće godine, no dužnosnici Unije kažu da su to spremni učiniti i prije. U misiji sudjeluje tisući i 500 policajaca iz 40 zemalja, uključujući i 46 Amerikanaca. U New Yorku je ranije Pripremni odbor Međunarodnog kaznenog suda izrazio zabrinutost zbog povezivanja suda i mirovnih operacija Ujedinjenih naroda.

Povjerenik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana izjavio je da Europska unija bezrezervno podržava Međunarodni kazneni sud i da neće dozvoliti nikom da “razvodni” obveze formulirane u sporazumu o njegovom osnivanju. Gospodin Patten je dodao da Unija ostaje predana stabilnosti na Balkanu, te da se nada postizanju sporazuma sa Sjedinjenim Državama, kojim bi Bosna i Hercegovina dobila pomoć koju zaslužuje. Visoki dužnosnik Europske unije dao je ovu izjavu u Beogradu, nakon sastanka s jugoslavenskim ministrom vanjskih poslova Goranom Svilanovićem.

XS
SM
MD
LG