Linkovi

Zašto četvrtina američkih brakova traje samo dvije godine? (1/7/02) - 2002-07-01


Kada američki mladi bračni par kupi svoju prvu kuću, ona se obično naziva “početničkom kućom”, što znači da će obitelj vjerojatno preseliti u veću kada dobije djecu. Pamela Paul, urednica časopisa Američka demografija, posudila je taj izraz za naslov svoje nove knjige Početnički brak i budućnost braka. U Sjedinjenim Državama danas gotovo polovina brakova završava razvodom. Pamela Paul vjeruje da se sve veći broj razvoda događa mladim Amerikacima, u dvadesetim godinama života.

Dina Sherman se udala sa 27 godina. Supruga je upoznala dvije godine ranije i nadala se sretnom braku. "Udala sam se u uvjerenju da će brak trajati vječno. Činilo mi se da smo suprug i ja savršeni par. Svi su govorili da će nam brak uspjeti" - kaže ova mlada Amerikanka.

No, dvije godine kasnije, Dina se razvela. Vjeruje da joj je brak, između ostaloga, propao i zbog smrti nekoliko bliskih članova obitelji, zbog čega je bila pod velikim stresom.

Dina je jedna od više od šezdeset mladih muškaraca i žena diljem Sjedinjenih Država, koje je Pamela Paul intervjuirala za svoju knjigu Početnički brak. Kako kaže, inspiraciju za knjigu pronašla je u vlastitom iskustvu: "I sama sam prošla kroz početnički brak. No, sa 28 godina već sam bila razvedena. Nije mi bilo jasno što se dogodilo. Nisam poznavala nikoga moje dobi tko je bio razveden. Ipak, malo pomalo, počela sam upoznavati i druge razvedene mlade ljude i počela sam se pitati – zašto ih je tako mnogo?"

Pamela Paul opisuje početnički brak kao brak koji traje tri do pet godina i završava bez djece. Ona vjeruje da je takvih brakova sve više. 25 posto svih brakova u Sjedinjenim Državama danas završava razvodom nakon samo dvije godine. 2000. godine 3 i pol milijuna ljudi u dobi od 25 do 34 godine bilo je razvedeno.

Ironično je – kaže Pamela Paul – da se tako velik broj mladih razvodi, s obzirom da, za razliku od prethodnih generacija, imaju velika očekivanja od braka. Čak je i popularna kultura opsjednuta brakom. "Posebno se naglasak stavlja na vjenčanja. Imate posebne časopise za mladenke. Ožujsko izdanje časopisa Mladenka bilo je – s preko 1200 stranica – najopširnije izdanje nekoga časopisa u povijesti" - kaže gospođa Paul.

Ona naglašava da mladi ne ulaze u brak u uvjerenju da se radi o privremenoj zajednici. Ipak – kaže ona – većina ih provede više vremena planirajući vjenčanje, nego razmišljajući o tome u što se upuštaju. Mnogi od njih – ističe gospođa Paul – i sami potječu iz razvedenih obitelji, pa nemaju uzora za kojim bi se poveli.

Tu je još jedan problem. Prema riječima autorice knjige “Početnički brak”, mladi danas jednostavno prebrzo dižu ruke od braka, jer su odrasli u nestrpljivom društvu, koje vjeruje u promjene. Pamela Paul kaže da neki demografi vjeruju da će Amerikanci, koji žive sve duže i razvode se sve češće, uskoro prolaziti kroz više brakova tijekom života:

"Neki kažu da ćemo se tijekom sljedećeg stoljeća u prosjeku ženiti ili udavati po četiri puta. Prvi će brak biti “probijanje leda”, drugi – za odgajanje djece, treći – za ostvarivanje vlastitih težnji i zatim posljednji – za zlatne godine života. Nadam se da se to neće dogoditi. Vjerujem da bi brak trebao biti doživotna obveza."

Pamela Paul kaže da početnički brakovi – ako se tako može reći – imaju i pozitivnu stranu – služe kao priprema za buduće, zrelije zajednice. Prema njenim riječima, svi mladi s kojima je razgovarala namjeravaju se ponovno vjenčati, bez obzira na to što im prvi brak nije uspio. Autorica se nada da će njena knjiga Početnički brakovi i kraj braka pomoći njenim čitateljima da izbjegnu greške koje su počinili njeni mladi sugovornici.

XS
SM
MD
LG